Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

De humanistische uitvaart

De dood is voor humanisten een niet te voorkomen einde van het leven zoals zij dat nu zoveel mogelijk in harmonie leven. Een belangrijk kenmerk van deze groep is dat zij aanvaarden dat de dood er is, de angst daarvoor zetten zij om in een intense beleving van het nu. Zij leggen daarom vooral de nadruk om nu zoveel mogelijk uit het leven te halen. De humanist maakt bij leven zijn wensen bekend en legt deze vast. Dat kenmerk past goed bij de kentering die we in heel Nederland zien over praten over de dood. Voor de ‘naaststaanden’, een mooie humanistische naam voor nabestaanden, is de uitvaart hiermee een praktische zorg minder.

Naaststaanden

Bij een uitvaart met een humanistische grondslag gaat veel aandacht en zorg naar de nabestaanden van de overledene. Zij vinden vaak troost in een zeer persoonlijke, waardige uitvaart. Voor humanisten is de dood het einde. Of er daarna nog iets is, dat is niet direct belangrijk voor hen. Het leven dat nu wordt geleefd moet u goed afronden. Dat geeft uw nabestaanden een goed gevoel over uw leven. De dood is dan ook makkelijker te aanvaarden.

Humanistische uitvaart en kenmerken

Er bestaan geen vaste uitvaartrituelen binnen de gedachtegang van humanisten, hoewel meer humanisten steeds meer voor vaste rituelen kiezen omdat ze zien dat rituelen niet direct een religieuze ondertoon hoeven te hebben. Vooral de eigen creativiteit rondom een uitvaart is een kenmerk; durven kiezen voor een thuisopbaring, zelf de kist dragen en lichte muziek boven stemmige klanken. De oude bidprentjes worden bijvoorbeeld vervangen door unieke en persoonlijke in-memoriam boekjes en strakke bijbelteksten maken ruimte voor eigen gedichten en verhalen. Het gaat hierbij niet om grote veranderen vergeleken met traditionele uitvaarten. Het gaat om kleine veranderingen die ervoor zorgen dat de familie en nabestaanden met een goed gevoel terugkijken op een begrafenis of crematie.

  • Creativiteit en een unieke, persoonlijke uitvaart met veel aandacht voor de overledene en nabestaanden
  • Het humanisme heeft geen vaste rituelen rondom de uitvaart. Eigen ideeën en dat wat past bij de overledene staan centraal
  • Echt humanistische uitvaartbegeleiders zijn verbonden aan het Humanistisch Verbond. U kunt een beroep op deze uitvaartondernemers doen wanneer u mooie woorden wilt uitspreken maar deze even zelf niet kunt vinden

Met respect voor de menselijke waardigheid

Bij een humanistische uitvaart staan de waarden van het humanisme centraal. Zelfbeschikking, gelijkwaardigheid, verantwoordelijkheid, solidariteit, rechtvaardigheid, redelijkheid en verdraagzaamheid. Humanisten hebben een positief mensbeeld, zij zien de goede eigenschappen van de mensen om hen heen.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.