Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Hindoestaanse uitvaart

Een Hindoestaanse uitvaart kent bepaalde rituelen en tradities. Op deze pagina vindt u hierover meer informatie.

Hindoeïsme

Binnen het Hindoeïsme zijn verschillende grote stromingen te onderscheiden, ieder met hun eigen rituelen en tradities rondom een uitvaartdienst. Overeenkomstig geloven alle hindoeïstische stromingen in de reïncarnatie, waarbij de persoon na de dood in een nieuw lichaam terug kan keren op aarde. Deze herhalende cyclus van leven en dood, waarbij wordt verwacht dat iemand bij leven bidt, mediteert en zijn of haar sociale en religieuze plichten uitvoert, zorgt ervoor dat een persoon uiteindelijk in het eeuwig Goddelijke komt.

De laatste fase

Tijdens het sterfbed komt de Pandit langs die samen met de familie en de stervende bidt, uit de heilige boeken voorleest en soms ook zingt. Er kan een offervuur met geurige kruiden worden aangestoken. Ook wordt een druppel water op de tong gelegd, symbolisch voor het water uit de heilige rivier de Ganges.

Na het overlijden

Als de persoon is overleden, worden overleden mannen vaak in pak gekleed, waarbij ze in de traditionele stromingen, behoudens een klein plukje op de kruin, ook kaal worden geschoren. Vrouwen worden gekleed in de traditionele sari, de haren worden los gedragen en ze krijgen een sluier voor. Bij het hoofdeinde van de overledene staat een dia, een kaarsje van gesmolten boter, wat symbool staat voor zuiverheid en licht. Er wordt gebeden met elkaar.

De oudste man van de familie scheert volgens traditie ook zijn hoofd kaal en treedt op als offeraar. De kist is tijdens de dienst open en met bloemen en kransen versierd. Er liggen rijstkorrels of bloemblaadjes in de kist. Als eerbetoon aan de oergod Brahm, worden er vijf kleine eitjes gemaakt van rijstmeel, honing, melk, ongezouten boter, sesamzaad en suiker in de kist gelegd (Pindh-ritueel), symbool voor de vijf elementen. In de dienst loopt de offeraar met de brandende dia om de overledene heen waarbij vijf keer de mondhoeken wordt aangeraakt: de doodskus.

De asverwerking

Na de dienst wordt de overledene verbrand, omdat cremeren de snelste manier is om het lichaam terug te laten keren naar de oerbron Brahm. Het is belangrijk dat de familie het lichaam ziet branden. Als het kan, ontsteekt de offeraar de vlam. Na het verbranden moet de as verstrooid worden in stromend water, het liefst in de Ganges.

De rouwperiode

Na de crematie gaan 13 dagen strenge rouw in. Er wordt tijdens deze rouwperiode geen vlees gegeten en geen alcohol gedronken. Make-up en sieraden worden niet gedragen en er wordt veelal witte rouwkleding gedragen. Er wordt samen gebeden en gelezen uit de heilige boeken, dit alles ter steun en troost. Aan het einde van de rouwperiode worden offers gebracht.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.