Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

De boeddhistische uitvaart

Ieder geloof heeft zijn eigen rituelen, tradities en gewoonten voor en tijdens de uitvaart. In het boeddhisme geloven boeddhisten is de reïncarnatie. Als boeddhist is het belangrijk om geen verlangen te hebben naar zinnelijk genot. Er bestaat binnen het boeddhisme geen vast ritueel voor tijdens de uitvaart. Lees in dit artikel meer over de boeddhistische uitvaart.

Boeddhisten hebben geen angst tijdens overlijden

Het einde van het leven is in het boeddhisme niet het eind. Boeddhisten zien het einde van het leven juist als een nieuw begin. Vanaf de geboorte zijn boeddhisten al bezig met de dood. Zodra de dood dichtbij komt zijn de niet verdrietig. Zij voelen geen angst of andere negatieve gevoelens rondom de dood. Zij vinden het hechten aan negatieve gevoelens de verkeerde aanpak. Op het sterfbed richten de boeddhisten een altaar in. Ook branden er kaarsjes en wierook.

Boeddhisten kiezen ervoor om pijn te ervaren

Tijdens het sterfproces gaan sommige boeddhisten erg ver. Zij kiezen bewust geen behandeling te nemen voor hun ziekte. De boeddhisten accepteren dat zij niet meer beter worden. Doodgaan hoort erbij bij het levensproces wat zij bewandelen. Ook willen zij bewust afzien van pijnvermindering. Door de pijn te ervaren groeien zij geestelijk. De boeddhisten willen dit sterfproces bewust meemaken. Euthanasie plegen in het boeddhisme komt helemaal niet voor.

Wedergeboorte in het boeddhisme

In het boeddhisme geloven ze in reïncarnatie, de wedergeboorte. Wedergeboorte is een gevolg van het verlangen naar zintuiglijk genot. Zolang dit verlangen aanwezig is krijgt de boeddhist geen verzachting. Hierdoor blijft wedergeboorte steeds plaatsvinden. Na de dood laat iedereen het lichaam een paar uur met rust. Zo kan het leven bewust het lichaam verlaten. Er wordt voorgelezen uit het Tibetaanse dodenboek om te voorkomen dat wedergeboorte ontstaat.

Geen vaste rituelen tijdens de boeddhistische uitvaart

Een boeddhist kiest zelden voor een begrafenis. Vaak kiezen zij voor een crematie. Er zijn geen vaste rituelen hiervoor. Boeddhisten bidden, mediteren en doen offers tijdens de uitvaart. Dit zijn vaak offers van bloemenkransen of licht offerande. Tijdens de crematie is een spiritueel begeleider aanwezig. Hij voert een rituele verbranding van wierook en geld uit. De verbranding moet zorgen voor een positieve karma. Dit is belangrijk voor de verlichting van de boeddhist.

Boeddhisten hebben 49 dagen om goede inzichten te verkrijgen

Na de crematie vindt de 49 daagse periode plaats. Tijdens de 49 dagen hopen de nabestaande dat de overledene de juiste inzichten krijgt. Zo kan er een verlichting plaatsvinden of een gunstige wedergeboorte. Naast het lezen uit het Tibetaanse dodenboek, vinden ook andere rituelen en activiteiten plaats. Het redden van dieren kan ook een goede daad zijn. De wedergeboorte kan ook plaatsvinden in een dier. Goed zorgen voor dieren is belangrijk voor boeddhisten.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.