Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Hoe zeg ik de huur van mijn overleden dierbare op?

Als een dierbare overlijdt, bent u als nabestaande niet verplicht de huur direct op te zeggen. U hebt daarvoor 6 maanden de tijd.

Als de overledene alleenstaand was en een huis huurde, dan eindigt het huurcontract wettelijk de laatste dag van de tweede maand volgend op het overlijden. Een voorbeeld; als de huurder op 23 juli overlijdt dan stopt de huurovereenkomst op 30 september mits u als nabestaanden de huur opzegt. Doet u dat niet? Dan loopt de huurverplichting meestal gewoon door. De huurovereenkomst eindigt dus niet altijd automatisch bij een overlijden. Verstandig om hiernaar te informeren bij de betreffende verhuurder of woningbouwvereniging.

Huurovereenkomst en nabestaanden met een erfenis

Wanneer nabestaanden erfgenamen zijn en wanneer deze erfgenamen de erfenis hebben aanvaard, zijn zij verplicht om eventueel achterstallige huur aan de verhuurder te betalen. Ook zijn zij verplicht om het huis te ontruimen en netjes achter te laten. Het kan ook voorkomen dat nabestaanden het huis willen behouden. Zij sluiten dan opnieuw een huurovereenkomst met de verhuurder af. Dit soms tegen dan geldende tarieven en voorwaarden en soms tegen de voorwaarden van de oude huurovereenkomst.

2 of meer huurders bij een overlijden

Zijn er naast de overleden huurder andere huurders of medehuurder, dan kunnen zij blijven wonen. Voor hen geldt huurbescherming. Er wordt onderscheidt gemaakt tussen de partner van de overledene, medehuurders en huisgenoten.

Huren en overlijden zonder erfgenamen

Als nabestaanden geen zin hebben om de erfenis aan te nemen, zijn zij ook niet verplicht om de huur of de herstelkosten aan de woning te betalen. Voor de verhuurder wordt het lastig om de huurkosten te innen. De rechter wijst een curator aan die de inboedel verkoopt. Van de opbrengst wordt eventueel achterstallige huur betaald.

Huren en overlijden, 4 tips

  • Praktische zaken regelt u het best wanneer één persoon alles regelt.
  • Maak geen overhaaste beslissingen door alleen naar de huurkosten te kijken. Houd het huis uit praktische overweging nog even aan. Spullen te snel wegdoen, daar hebt u misschien later spijt van
  • Zeg een bankrekening niet direct op. Laat alle kosten zoals de huur nog even doorlopen om oplopende schulden te voorkomen.
  • Een overlijdensrisicoverzekering keert in sommige gevallen geld uit bij een overlijden zodat nabestaanden de huur kunnen blijven betalen

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.