Alles over de dood
Alle informatie op een rij voor op het juiste moment
Alle informatie op een rij voor op het juiste moment
Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.
Lees meerVind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking
Stap 1: Geldzaken afhandelen
Stap 2: Huur en hypotheek
Stap 3: Overlijden en huisdieren
Stap 4: Testament controleren
Stap 5: Adressenlijst controleren
Stap 6: Lidmaatschappen opzeggen
Stap 7: Afscheidsritueel
Stap 8: Accounts uit de omloop halen
Als een dierbare overlijdt, bent u als nabestaande niet verplicht de huur direct op te zeggen. U hebt daarvoor 6 maanden de tijd.
Als de overledene alleenstaand was en een huis huurde, dan eindigt het huurcontract wettelijk de laatste dag van de tweede maand volgend op het overlijden. Een voorbeeld; als de huurder op 23 juli overlijdt dan stopt de huurovereenkomst op 30 september mits u als nabestaanden de huur opzegt. Doet u dat niet? Dan loopt de huurverplichting meestal gewoon door. De huurovereenkomst eindigt dus niet altijd automatisch bij een overlijden. Verstandig om hiernaar te informeren bij de betreffende verhuurder of woningbouwvereniging.
Wanneer nabestaanden erfgenamen zijn en wanneer deze erfgenamen de erfenis hebben aanvaard, zijn zij verplicht om eventueel achterstallige huur aan de verhuurder te betalen. Ook zijn zij verplicht om het huis te ontruimen en netjes achter te laten. Het kan ook voorkomen dat nabestaanden het huis willen behouden. Zij sluiten dan opnieuw een huurovereenkomst met de verhuurder af. Dit soms tegen dan geldende tarieven en voorwaarden en soms tegen de voorwaarden van de oude huurovereenkomst.
Zijn er naast de overleden huurder andere huurders of medehuurder, dan kunnen zij blijven wonen. Voor hen geldt huurbescherming. Er wordt onderscheidt gemaakt tussen de partner van de overledene, medehuurders en huisgenoten.
Als nabestaanden geen zin hebben om de erfenis aan te nemen, zijn zij ook niet verplicht om de huur of de herstelkosten aan de woning te betalen. Voor de verhuurder wordt het lastig om de huurkosten te innen. De rechter wijst een curator aan die de inboedel verkoopt. Van de opbrengst wordt eventueel achterstallige huur betaald.