Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Hoe zeg ik de abonnementen en lidmaatschappen van mijn dierbare op?

Als een dierbare overlijdt, moet er in een korte periode veel geregeld worden. Dat zijn naast veel emotionele zaken onder andere ook praktische, administratieve zaken. Hieronder vindt u de belangrijkste punten op een rij. Voor het inlichten van instanties en het regelen van administratieve zaken heeft u een uittreksel uit het overlijdensregister nodig; de akte van overlijden. Meestal ontvangt u dit van de uitvaartverzorger. Bewaar het goed.

Akte van overlijden

Afhankelijk van het bedrijf moet u als nabestaande rekening houden met het overleggen van een akte van overlijden voor het opzeggen van abonnementen.

Zij willen een bewijs dat uw dierbare ook daadwerkelijk is overleden voordat zij een lidmaatschap stopzetten. Bedrijven zijn verplicht om een abonnement te stoppen zodra bewezen is dat de contractant is overleden, maar zij kunnen een opzegtermijn hanteren. Bij sommige (online) aankopen is de afspraak gemaakt dat het gekochte volledig afbetaald moet worden, ook als de koper is overleden.

Bankafschriften leidraad voor lidmaatschappen

Abonnementen en lidmaatschappen moeten waar mogelijk zo snel mogelijk worden stopgezet. Dat scheelt onnodige kosten. Op de bankafschriften van uw overleden dierbare ziet u via de automatische incasso’s die door clubs, kranten of organisaties worden gedaan, welke lidmaatschappen u moet opzeggen. Abonnementen worden meestal maandelijks betaald, net als de bijdrage voor goede doelen. Ook lidmaatschappen worden vaak periodiek betaald; maandelijks, per kwartaal of soms jaarlijks. Goed om de bankafschriften van minimaal een jaar door te nemen.

U kunt tegenwoordig denken aan onder andere de volgende soorten lidmaatschappen;

  • Goede doelen
  • Kerkbijdragen, lidmaatschap van de bibliotheek of voor luisterboeken
  • Telefoon- en internetabonnementen, televisiekosten en Spotify
  • Een abonnement voor de krant of een tijdschrift
  • Sport- of vrijetijdsclubs
  • Een maaltijd-bezorgservice als Tafeltje Dekje of Hello Fresh
  • Openbaar vervoer, museum passen

Abonnementen opzeggen, centraal geregeld

Er bestaan bedrijven die voor u alle opzeggingen beheren en alles voor u stopzetten. Dat bespaart u veel administratief werk en kosten die blijven doorlopen omdat u wellicht niet alle lopende abonnementen en lidmaatschappen direct opzegt. Natuurlijk zijn aan die service kosten verbonden. Het is aan u om deze af te wegen tegen het gemak en de rust dat alles voor u wordt geregeld.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.