Alles over de dood
Alle informatie op een rij voor op het juiste moment
Alle informatie op een rij voor op het juiste moment
Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.
Lees meerVind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking
Stap 1: Geldzaken afhandelen
Stap 2: Huur en hypotheek
Stap 3: Overlijden en huisdieren
Stap 4: Testament controleren
Stap 5: Adressenlijst controleren
Stap 6: Lidmaatschappen opzeggen
Stap 7: Afscheidsritueel
Stap 8: Accounts uit de omloop halen
Nee, er is helaas geen centraal punt waar u informatie kunt krijgen over de plaatsen waarop het e-mailadres van uw dierbare staat geregistreerd.
Wanneer u als nabestaande een periode het mailaccount van de overledene kunt beheren, krijgt u een redelijk inzicht waar het betreffenden mailadres geregistreerd staat op het moment dat u mails ontvangt. Daarnaast zijn er vast nog heel veel digitale plekken waar het mailadres in slaapstand geregistreerd staat.
Het is de tijd van online zijn. Misschien niet leuk om te bespreken tijdens het goede leven, maar wel goed om te doen. Leg nu al vast wat u wilt met al uw online gegevens wanneer u overlijdt. Een nabestaande mag een account niet zelf verwijderen, mocht u dat willen. Als u wilt dat uw account wordt verwijderd na uw overlijden, moet u dat op de verschillende social media platformen nu al aangeven. U kunt ook nu aangeven waar u welke mailadressen voor gebruikt. Dat scheelt uw nabestaanden een heleboel gepuzzel in een toch al lastige periode. Het delen van uw inloggegevens, een e-mailadres en wachtwoorden bijvoorbeeld, op een veilige manier zorgt ervoor dat uw nabestaanden kunnen doen wat is besproken.
Let op! Officieel mogen nabestaanden niet inloggen of iets aanpassen in een online account als email, Facebook of Instagram. Ook al zijn de inloggegevens beschikbaar. Online accounts zijn namelijk niet overdraagbaar. Deze worden dus niet geërfd door je erfgenaam. Een nabestaande mag een account niet verwijderen, mocht u dat willen. Als u wilt dat uw account wordt verwijderd na uw overlijden, moet u dat op de verschillende social media platformen nu al aangeven. Best omslachtig allemaal. Als iemand overlijdt, moeten alle digitale data over kunnen gaan op de erfgenaam, net zoals bij je stoffelijke goederen. Daarom wordt er gewerkt aan een verandering van de erfwet. U kunt het vergelijken met brieven of foto’s die in de kast liggen bij mensen thuis. Die worden door erfgenamen geërfd, want dat is via de wet geregeld. Dat geldt nu nog niet voor het materiaal dat u online hebt opgeslagen of verstuurd via bijvoorbeeld email.
Zolang u de online accounts kunt beheren, heeft u nog invloed op het gebruik ervan of kunt u ervoor zorgen dat het account wordt verwijderd bij bedrijven die het nu hebben opgeslagen. Naast de social media-accounts zijn er nog veel meer online-diensten waar u als nabestaanden niet zomaar bij kunnen komen; Cloud-accounts voor de opslag van foto’s en documenten, Dropbox, Google Drive, een eigen website en ga zo maar door. Per account kunt u kiezen om deze dienst op te heffen of om nog even te wachten. Het is verstandig om al uw wensen met betrekking tot uw accounts te bespreken en vast te leggen.