Alles over de dood
Alle informatie op een rij voor op het juiste moment
Alle informatie op een rij voor op het juiste moment
Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.
Lees meerVind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking
Stap 1: Geldzaken afhandelen
Stap 2: Huur en hypotheek
Stap 3: Overlijden en huisdieren
Stap 4: Testament controleren
Stap 5: Adressenlijst controleren
Stap 6: Lidmaatschappen opzeggen
Stap 7: Afscheidsritueel
Stap 8: Accounts uit de omloop halen
Kinderen komen na het overlijden van de laatste ouder voor een financieel belangrijke en lastige keuze te staan: wat doen we met het ouderlijk huis? Soms kiest één van de kinderen ervoor om in het ouderlijk huis te gaan wonen, vaker wordt het huis verkocht. Wanneer een dierbare van u overlijdt en u erfgenaam wordt van onder andere een huis, met welke zaken moet u dan rekening moet houden?
Hoewel het woord erfenis in eerste instantie klinkt alsof u er financieel voordeel uit haalt, is dit in de praktijk niet altijd het geval. U kunt namelijk ook een huis met hypotheek erven. Hierdoor bent u bij de overname van de woning ook verantwoordelijk bent voor de hypotheek. Het is daarom verstandig om dit vooraf goed te controleren.
In sommige gevallen kan er onduidelijkheid zijn over de aanwezigheid van een hypotheek of hebt u geen tijd om dit te achterhalen. In dat geval is het aan te raden dat broers of zussen de nalatenschap beneficiair aanvaarden. Dit betekent dat het huis alléén wordt overgenomen als het saldo van de nalatenschap positief is.
Als u kiest voor een beneficiaire aanvaarding, is het belangrijk te weten dat u in de tussentijd geen delen van het huis of de inboedel kunt verkopen. Doet u dit wel, dan staat dit juridisch gelijk aan een aanvaardingshandeling, waardoor u de woning automatisch op reguliere wijze overneemt als erfenis. Een beneficiaire aanvaarding moet binnen 3 maanden na het overlijden worden doorgegeven aan de rechtbank. Staat het huis eenmaal op uw naam, dan kunt u besluiten om het te verkopen.
Deze situatie is financieel en juridisch anders dan wanneer een ouder overlijdt en u een woning erft. In de meeste gevallen betaalt u niet of nauwelijks erfbelasting. U kunt het huis verkopen zoals u dat wilt en wanneer u wilt. Wanneer een partner overlijdt en er geen geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract bekend is, dan gaat het huis naar de wettelijke erfgenamen, bijvoorbeeld de kinderen of andere familieleden.
Bij een overlijden zijn er vaak meerdere erfgenamen of kinderen. De erfenis moet dan evenredig verdeeld worden over deze erfgenamen. Het is in dat geval mogelijk om de anderen uit te kopen om zelf het huis te verkopen of te bewonen.
Het verkopen van de woning. Bij de verkoop van een geërfd (ouderlijk) huis komt veel kijken, niet in het minst doordat de woning bijvoorbeeld niet altijd in de beste staat van onderhoud verkeert en de opbrengst over meerdere erfgenamen verdeeld moet worden.
Advies van een makelaar is dan ook onmisbaar. Een ervaren makelaar kan u niet alleen precies vertellen hoe u het ouderlijk huis het beste kunt verkopen, maar ook met welke zaken u rekening moet houden vóór, tijdens en na de uiteindelijk verkoop. Zo voorkomt u onverwachte en vervelende verrassingen.
Vanwege de grote financiële belangen en de emotionele situatie rondom een overlijden van een ouder of een andere dierbare, is het verstandig om niet overhaast te kiezen voor een bepaalde makelaar.