Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Hoe haal ik de email van mijn dierbare uit de omloop?

U verwacht dat de e-mailprovider van uw dierbare zijn of haar gegevens veilig bewaart na het overlijden. Een provider als Google realiseert zich dat veel mensen overlijden zonder dat zij duidelijke instructies achterlaten over hoe hun online accounts als e-mailadressen moeten worden beheerd ná hun overlijden. Samenwerking tussen nabestaanden en providers is daarom heel belangrijk om accounts te blokkeren of uit omloop te halen na een overlijden.

E-mailaccounts na een overlijden

Wanneer uw dierbare overlijdt, kan het wenselijk zijn dat u als nabestaanden inzicht hebt in het e-mailaccount. U kunt daarmee bijvoorbeeld een LinkedIn of een Instagramaccount opheffen. Tegenwoordig is aan veel accounts een opslag van foto’s gekoppeld; Icloud, Outlook en Gmail. Belangrijk om eerst te kijken wat er in die digitale omgeving staat voor u iets afsluit.

Veel mensen bewaren alleen maar e-mailadressen van hun vrienden, buren, familie en kennissen. Het ouderwetse adressenboekje maakt plaats voor digitale adressenlijstjes.

Het opheffen van een mailaccount zorgt er in dat geval voor dat deze mensen niet meer bereikbaar zijn. Inventariseert u daarom eerst de belangrijkste mailadressen van uw dierbare. Laat deze mensen weten dat uw dierbare is overleden.

Nabestaanden protocol

Een aantal grote bedrijven hanteren een soort van nabestaanden proces-protocol. Na het overleggen van de akte van overlijden krijgt u als nabestaande bijvoorbeeld een naslagwerk met alle informatie van een Hotmail- Windows live of een Outlook-account. Een andere provider geeft nooit inzage in het e-mailaccount, het account kan alleen verwijderd worden op uw verzoek. Een tussenweg is dat een e-mailaccount automatisch na een afgesproken periode van inactiviteit wordt gesloten in overleg met de nabestaanden.

Online na de dood, social media testament

Steeds vaker stellen actieve social media gebruikers een social media testament op. Daarmee regelen zijn al voor hun overlijden wat er moet gebeuren met hun social media accounts. Wel zo prettig en duidelijk voor de nabestaanden. U wilt als nabestaanden niet geconfronteerd worden met de verjaardag van een overleden dierbare, toch?

Wanneer u als nabestaanden de keuze maakt voor het omzetten van een Facebook- of Instagram naar een herdenkingsstatus, blijft het profiel met berichten wel zichtbaar, net als de foto’s maar kan er namens het account geen actie worden ondernomen. Veel wijzigingen gaan via een formulier en kunnen alleen door directe familie worden aangevraagd.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.