Alles over de dood
Alle informatie op een rij voor op het juiste moment
Alle informatie op een rij voor op het juiste moment
Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.
Lees meerVind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking
Stap 1: Geldzaken afhandelen
Stap 2: Huur en hypotheek
Stap 3: Overlijden en huisdieren
Stap 4: Testament controleren
Stap 5: Adressenlijst controleren
Stap 6: Lidmaatschappen opzeggen
Stap 7: Afscheidsritueel
Stap 8: Accounts uit de omloop halen
U verwacht dat de e-mailprovider van uw dierbare zijn of haar gegevens veilig bewaart na het overlijden. Een provider als Google realiseert zich dat veel mensen overlijden zonder dat zij duidelijke instructies achterlaten over hoe hun online accounts als e-mailadressen moeten worden beheerd ná hun overlijden. Samenwerking tussen nabestaanden en providers is daarom heel belangrijk om accounts te blokkeren of uit omloop te halen na een overlijden.
Wanneer uw dierbare overlijdt, kan het wenselijk zijn dat u als nabestaanden inzicht hebt in het e-mailaccount. U kunt daarmee bijvoorbeeld een LinkedIn of een Instagramaccount opheffen. Tegenwoordig is aan veel accounts een opslag van foto’s gekoppeld; Icloud, Outlook en Gmail. Belangrijk om eerst te kijken wat er in die digitale omgeving staat voor u iets afsluit.
Veel mensen bewaren alleen maar e-mailadressen van hun vrienden, buren, familie en kennissen. Het ouderwetse adressenboekje maakt plaats voor digitale adressenlijstjes.
Het opheffen van een mailaccount zorgt er in dat geval voor dat deze mensen niet meer bereikbaar zijn. Inventariseert u daarom eerst de belangrijkste mailadressen van uw dierbare. Laat deze mensen weten dat uw dierbare is overleden.
Een aantal grote bedrijven hanteren een soort van nabestaanden proces-protocol. Na het overleggen van de akte van overlijden krijgt u als nabestaande bijvoorbeeld een naslagwerk met alle informatie van een Hotmail- Windows live of een Outlook-account. Een andere provider geeft nooit inzage in het e-mailaccount, het account kan alleen verwijderd worden op uw verzoek. Een tussenweg is dat een e-mailaccount automatisch na een afgesproken periode van inactiviteit wordt gesloten in overleg met de nabestaanden.
Steeds vaker stellen actieve social media gebruikers een social media testament op. Daarmee regelen zijn al voor hun overlijden wat er moet gebeuren met hun social media accounts. Wel zo prettig en duidelijk voor de nabestaanden. U wilt als nabestaanden niet geconfronteerd worden met de verjaardag van een overleden dierbare, toch?
Wanneer u als nabestaanden de keuze maakt voor het omzetten van een Facebook- of Instagram naar een herdenkingsstatus, blijft het profiel met berichten wel zichtbaar, net als de foto’s maar kan er namens het account geen actie worden ondernomen. Veel wijzigingen gaan via een formulier en kunnen alleen door directe familie worden aangevraagd.