Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 3: Contact met uitvaartverzorger

Wie van de familie wordt het aanspreekpunt voor de uitvaartverzorger?

Deze vraag zorgt vaak genoeg binnen families voor enige onrust. Net als met huwelijken en geboorten, voelen familieleden zich regelmatig buitengesloten bij het regelen van een uitvaart. Lastige vraag dus wie van de familie aanspreekpunt moet zijn voor de uitvaartverzorger. Voor een goed verloop van de uitvaartweek is het verstandig om één of twee personen als aanspreekpunt voor de uitvaartondernemer aan te wijzen.

Uitvaartondernemer en familie

Niet bij alle uitvaarten is familie aanspreekpunt voor een uitvaartondernemer. Een goede buur of een verre vriend kunnen net zo goed deze taak op zich nemen. Het is maar net hoe de overledene bij leven omging met familie, vrienden en goede buren. En of de overledene nog familie heeft. In de meeste gevallen is het wel een familielid die het contact onderhoudt met de uitvaartondernemer.

Wie als eerste contact opneemt met de uitvaartondernemer is per overlijden verschillend en heel erg afhankelijk van de omstandigheden van dat moment. Is er een ziekbed en kunnen familie en andere nabestaanden vooraf goed overleggen over de uitvaartwensen? Dan verloopt de organisatie van de uitvaart waarschijnlijk makkelijker. Komt iemand plotseling te overlijden thuis of op een locatie, dan start het organiseren van een uitvaart héél anders.

Kiest familie de uitvaartondernemer?

Heel veel mensen weten niet dat de keuze voor een uitvaartondernemer een vrije keuze is. Zelfs wanneer u een uitvaartverzekering hebt bij een uitvaartverzekeraar met eigen uitvaartondernemers. Bent u verzekerd voor een dienstenpakket, dan is het goedkoper om dat dienstenpakket aan te nemen. U kunt in dat geval niet zelf kiezen voor een uitvaartondernemer. Extra diensten worden apart berekend en zijn vaak prijzig.

Hebt u een kapitaalverzekering? Dan kunt u met het verzekerde bedrag in de portemonnee op zoek gaan naar een eigen uitvaartondernemer.

Samen de uitvaart regelen; familie en uitvaartondernemer

Bij het regelen van een uitvaart komt heel veel kijken. Praktische zaken kunnen één voor één worden afgevinkt samen met de uitvaartverzorger. Emotionele zaken wat moeilijker, die kosten meer tijd. Ook daarvoor is de uitvaartondernemer aanspreekpunt in de uitvaartweek.

Wat moet u zoal regelen bij een afscheid?

  • De keuze tussen begraven of cremeren is de eerste keuzevraag
  • Een kist als bedekking of misschien een wade?
  • Een kaart en welke kaart? Welke tekst en/of foto zet u op de kaart?
  • De afscheidslocatie? Wordt dat de plek waar de familie goede herinneringen aan heeft of kiest u voor een kerk of een crematorium?
  • Hoe ziet de afscheidsdienst er uit? Kiest u voor live muziek voor een meer persoonlijke uitvaart?

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.