Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 3: Contact met uitvaartverzorger

Wie moet ik inlichten na het overlijden van mijn dierbare?

U staat voor een moeilijke taak; wie moet u inlichten over het overlijden van een dierbare of een vriend. Wanneer en wie belt u als eerste? Dat zal in veel gevallen de familie zijn, afhankelijk van de relaties binnen de familie- en vriendengroep. Het komt ook voor dat buren, mantelzorgers of vrienden de uitvaart verzorgen. Belangrijk om te weten; er is geen goed en fout in deze emotioneel zware periode. Naast het bekendmaken van het overlijden, moet u nog veel meer zaken regelen; de uitvaartverzekering checken, een uitvaartondernemer kiezen en nog veel meer.

Een overlijden melden bij de huisarts

Nadat de familie is ingelicht, moet u nog een aantal mensen vertellen over het overlijden. Wanneer iemand in het ziekenhuis overlijdt, zal een dienstdoende arts de dood vaststellen en een verklaring van overlijden afgeven. Overlijdt iemand in een verzorgings- of verpleeghuis, geeft een dienstdoende arts of de eigen huisarts deze verklaring. Dit is wel het eerste dat geregeld moet worden door de familie of andere nabestaanden.

U licht een uitvaartondernemer in bij een overlijden

Heeft de overledene een uitvaartverzekering? De eerste belangrijke vraag na een overlijden. Deze verzekering of het ontbreken ervan bepaalt voor een groot deel hoe de uitvaart kan worden vormgegeven. Is er een kapitaalverzekering, dan bent u vrij om een uitvaartondernemer in de arm te nemen. U ontvangt namelijk het verzekerde bedrag en kunt dit vrij besteden. Heb u een dienstenpakket verzekerd bij een verzekeraar, dan is de keuze voor een eigen uitvaartverzorger beperkt. Overige zaken worden veelal wel door die verzekeraar geregeld.

Wie vertelt u over een overlijden?

Bij het regelen van een uitvaart komen veel praktische zaken kijken. Hiervoor moet u veel bellen en afspraken maken. Natuurlijk helpt de uitvaartondernemer daarbij. De lijst hieronder helpt u op weg hoewel deze vast niet compleet is.

  • Kaarten uitzoeken, teksten maken en eventueel foto’s bijsluiten
  • Contact zoeken met een kistenmaker of leverancier van alternatieven
  • U belt locaties af voor de mogelijkheden om daar een dienst te houden of om een gezellig samenzijn na het officiële afscheid te plannen. Vergeet u niet dat thuis ook prima afscheid genomen kan worden?
  • Brengt u uw geliefde in een eigen auto naar de laatste rustplek of kiest u voor traditionele uitvaartauto’s?
  • Sfeervolle live muziek of liever een muziekband?
  • U brengt eventuele werkgevers of uitkeringsinstanties op de hoogte van het overlijden
  • U laat de bank, verzekeringsmaatschappijen, een hypotheekverstrekker, bedrijven en instanties waar de overledene een relatie mee had, en de woningbouwvereniging weten dat iemand is overleden.
  • De Belastingdienst ontvangt via de gemeente een bericht van overlijden. Toeslagen worden per direct stopgezet.
  • Een pensioenfonds of de Sociale verzekeringsbank houdt u op de hoogte van uw rechten en plichten.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.