Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 3: Contact met uitvaartverzorger

Wie mag ik meenemen naar rouwbezoeken?

Wanneer iemand een overledene bezoekt om persoonlijk afscheid te nemen, heet dat een rouwbezoek. Het is ook het uitgelezen moment om familie en nabestaanden te condoleren met het verlies. U kunt er ook voor kiezen om helemaal geen rouwbezoek te ontvangen.

Een rouwbezoek, wie nodigt u uit?

Als nabestaanden kunt u aangeven of er een gelegenheid is voor familie, buren, collega’s en vrienden om afscheid te nemen. U kunt die uitnodiging algemeen houden door een advertentie te plaatsen met daarin vermeld wanneer en waar de condoleance en de begrafenis of crematie plaatsvindt. Daarmee geeft u iedereen die dat leest, de kans om afscheid te komen nemen. Dat kan ook nog vlak voor de daadwerkelijke uitvaart. Wanneer u het afscheid klein wilt houden, kunt u dat ook aangeven op een kaart of persoonlijk wanneer mensen contact opnemen met de vraag om afscheid te willen nemen.

Een laatste glimp

Waar u ook voor kiest: met een rouwbezoek geeft u als nabestaande de laatste tastbare eer aan de overledene. Nabestaanden kunnen een laatste blik op de overledene werpen of hem of haar nog eens aanraken. Naast het uiten en delen van verdriet is er ook de mogelijkheid over de overledene te praten, herinneringen op te halen en soms komen met een glimlach op de lippen anekdotes naar boven te halen.

Rouwbezoek, thuis of in een uitvaartcentrum?

Wanneer de overledene thuis is opgebaard, vindt het rouwbezoek vaak ook thuis plaats tijdens de week voor de uitvaart. Wanneer er dagelijks mensen afscheid willen komen nemen, kan dat emotioneel en fysiek best zwaar zijn. Wanneer één iemand een agenda bijhoudt, kunt u op gezette tijden rouwbezoek ontvangen. Rouwbezoek geeft natuurlijk ook steun en troost.

Als de overledene in een uitvaartcentrum ligt opgebaard, moet u bij het plannen van rouwbezoek rekening houden met de openingstijden van dit uitvaartcentrum. Gelukkig zijn er steeds meer rouwcentra die een 24 uurs bezoek toestaan. De nabestaanden krijgen een sleutel en kunnen op elk gewenst moment bij de overledene zijn.

3 Tips voor bij een rouwbezoek

  1. Bezoekers willen vaak graag iets meenemen naar een rouwbezoek. Geef hen de gelegenheid om bijvoorbeeld bloemen of kaarten te plaatsen rondom de kist of de baar.
  2. Een rouwbezoek is niet niks, fijn als de bezoekers ergens kunnen bijpraten. Vaak hebben familie en vrienden elkaar langere tijd niet gezien.
  3. Een condoleance kunt u persoonlijk maken met bloemen, kaarsen, eigen rituelen en foto’s. Een mooie ambiance, ondanks al het verdriet, geeft een mooie herinnering mee aan de bezoekers.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.