Alles over de dood
Alle informatie op een rij voor op het juiste moment
Alle informatie op een rij voor op het juiste moment
Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.
Lees meerInformatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart
Stap 1: Moment van overlijden
Stap 2: Huisarts opbellen
Stap 3: Contact met uitvaartverzorger
Stap 4: Laatste verzorging
Stap 5: Familie bespreking
Stap 6: Nabestaanden inlichten
Stap 7: Opbaarlocatie bepalen
Stap 8: Rouwbezoeken
Stap 9: Uitvaart organiseren
Wat is opbaren eigenlijk? Opbaren betekent letterlijk het op een baar (bed) neerleggen van een overledene. De baar heet ook wel een opbaarbed. Opbaren maakt al vaker deel uit van het afscheidsritueel rond het overlijden. Het opbaren wordt in de regel verzorgd door een uitvaartondernemer, maar kan ook door nabestaanden worden gedaan. Voordat de overledene wordt opgebaard, krijgt hij eerst de laatste verzorging en wordt hij aangekleed. Vlak voor het definitieve afscheid wordt de overledene in een uitvaartkist gelegd. Vooral voor kinderen die afscheid moeten nemen is een opbaarbed praktischer; ze kunnen makkelijker over de rand kijken.
Tegenwoordig kiezen veel nabestaanden direct na het overlijden van hun dierbare voor een halve kist. Dat is een alternatief voor een baar of een normale kist. Veel nabestaanden willen hun dierbare zo lang mogelijk zien en aanraken. Dat is bij een open kist of een baarbed heel goed mogelijk.
Ook wanneer iemand niet thuis overlijdt, is thuis opbaren een optie. Thuis afscheid nemen in een vertrouwde omgeving geeft rust en werkt positief in het rouwproces. De overledene kan met een mooi kamerscherm of met grote vazen met bloemen een eigen plek krijgen in de kamer, slaapkamer, een clubgebouw of in het tuinhuisje. Er zijn zoveel mogelijkheden voor een opbaring. De uitvaartondernemer bespreekt de opties voor een thuis opbaring zo mogelijk voor het overlijden zelf met uw dierbare en anders na een overlijden met de nabestaanden. Het moet praktisch ook mogelijk zijn. In kleine huizen of in woningen met een heel smalle toegangstrap is een opbaring thuis vaak geen optie. Het is ook mogelijk om een overledene eerst thuis op te baren en daarna naar een uitvaartcentrum te brengen. Zonder teveel bezoek thuis, kunnen anderen ook afscheid nemen. Houd u wel rekening met openingstijden van een rouwcentrum.
Na een overlijden is het belangrijk dat een lichaam goed in conditie blijft tot de dag van de uitvaart. Hiervoor werd in de meeste gevallen gekozen voor een koelplaat direct onder het lichaam of onder de kist. Er is een nieuwe opbaringsmethode, een stille manier om het lichaam in een goede conditie te houden waarbij de overledene niet ijskoud aanvoelt. Het is een natuurlijke, biologische en duurzame manier van opbaren zonder gebruik te maken van een koeling. Met name tijdens een thuisopbaring een mooie keuze. Het maakt geen brommend geluid en de werking ervan is niet afhankelijk van de omgevingstemperatuur
Uit onderzoek is gebleken dat opbaren een positief effect heeft op het rouwproces. Doordat nabestaanden een aantal dagen hun dierbare kunnen zien en aanraken helpt dat hen in het rouwproces.