Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 3: Contact met uitvaartverzorger

Wat voor mogelijkheden zijn er omtrent opbaren?

Opbaarbed, het tonen van een overledene

Wat is opbaren eigenlijk? Opbaren betekent letterlijk het op een baar (bed) neerleggen van een overledene. De baar heet ook wel een opbaarbed. Opbaren maakt al vaker deel uit van het afscheidsritueel rond het overlijden. Het opbaren wordt in de regel verzorgd door een uitvaartondernemer, maar kan ook door nabestaanden worden gedaan. Voordat de overledene wordt opgebaard, krijgt hij eerst de laatste verzorging en wordt hij aangekleed. Vlak voor het definitieve afscheid wordt de overledene in een uitvaartkist gelegd. Vooral voor kinderen die afscheid moeten nemen is een opbaarbed praktischer; ze kunnen makkelijker over de rand kijken.

Opbaren in een halve kist

Tegenwoordig kiezen veel nabestaanden direct na het overlijden van hun dierbare voor een halve kist. Dat is een alternatief voor een baar of een normale kist. Veel nabestaanden willen hun dierbare zo lang mogelijk zien en aanraken. Dat is bij een open kist of een baarbed heel goed mogelijk.

Is thuis opbaren een mogelijkheid?

Ook wanneer iemand niet thuis overlijdt, is thuis opbaren een optie. Thuis afscheid nemen in een vertrouwde omgeving geeft rust en werkt positief in het rouwproces. De overledene kan met een mooi kamerscherm of met grote vazen met bloemen een eigen plek krijgen in de kamer, slaapkamer, een clubgebouw of in het tuinhuisje. Er zijn zoveel mogelijkheden voor een opbaring. De uitvaartondernemer bespreekt de opties voor een thuis opbaring zo mogelijk voor het overlijden zelf met uw dierbare en anders na een overlijden met de nabestaanden. Het moet praktisch ook mogelijk zijn. In kleine huizen of in woningen met een heel smalle toegangstrap is een opbaring thuis vaak geen optie. Het is ook mogelijk om een overledene eerst thuis op te baren en daarna naar een uitvaartcentrum te brengen. Zonder teveel bezoek thuis, kunnen anderen ook afscheid nemen. Houd u wel rekening met openingstijden van een rouwcentrum.

Opbaren zonder koeling en geluid

Na een overlijden is het belangrijk dat een lichaam goed in conditie blijft tot de dag van de uitvaart. Hiervoor werd in de meeste gevallen gekozen voor een koelplaat direct onder het lichaam of onder de kist. Er is een nieuwe opbaringsmethode, een stille manier om het lichaam in een goede conditie te houden waarbij de overledene niet ijskoud aanvoelt. Het is een natuurlijke, biologische en duurzame manier van opbaren zonder gebruik te maken van een koeling. Met name tijdens een thuisopbaring een mooie keuze. Het maakt geen brommend geluid en de werking ervan is niet afhankelijk van de omgevingstemperatuur

Waarom opbaren?

Uit onderzoek is gebleken dat opbaren een positief effect heeft op het rouwproces. Doordat nabestaanden een aantal dagen hun dierbare kunnen zien en aanraken helpt dat hen in het rouwproces.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.