Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 3: Contact met uitvaartverzorger

Vaststellen van overlijden

Het vaststellen van een overlijden en het officieel melden daarvan doet een arts. Hoe gaat dit in zijn werk? Na het overlijden thuis is het verplicht een (huis)arts te bellen zodra de dood is ingetreden. Deze huisarts moet officieel vaststellen dat er een overlijden onder gewone omstandigheden heeft plaatsgevonden. Hij stelt ook de oorzaak van het overlijden vast. Daarna geeft hij in de meeste gevallen een verklaring van natuurlijk overlijden af.

Het feitelijk vaststellen van een overlijden gebeurt door een check op de hart- en longfuncties. Ook worden de pupilreflexen getest. Tevens vindt ook een schouwing plaats waarbij naar eventuele verwondingen op het hoofd en in het halsgebied wordt gezocht. Pas wanneer er onduidelijkheid kan bestaan over de doodsoorzaak, wordt een gehele inspectie op het lichaam gedaan. De lijkschouw moet plaatsvinden binnen drie uur na overlijden, tenzij de persoon ‘s nachts komt te overlijden en de familie er geen bezwaar tegen heeft dat het de volgende morgen plaatsvindt.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.