Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 3: Contact met uitvaartverzorger

Uitvaart zonder uitvaartondernemer

Een uitvaart helemaal zelf regelen. Is dat mogelijk? Ja, dat is tegenwoordig mogelijk. Het kan, het mag en het bespaart geld. Daarnaast is een uitvaart zonder ondernemer zéér persoonlijk.  Uw familie kent de overledene tenslotte vaak het best. Er komen geen gewortelde formaliteiten bij kijken, de uitvaart is uniek. Maar zijn er ook nadelen bij een uitvaart zonder uitvaartondernemer?

Een doe-het-zelf-uitvaart, geen uitvaartondernemer

Wanneer u in de loop van de tijd al uw wensen op een rijtje hebt gezet, kunt u daarmee een aardige schets van uw eigen uitvaart maken. Belangrijk is dat uw nabestaanden, familie of omgeving op de hoogte zijn van uw specifieke wensen en bereid zijn dit voor u te regelen.

Zelf de uitvaart regie in handen

Hoe fijn is het om tijdens het afscheid en de dagen voor de uitvaart zelf de regie in handen te hebben? U beslist zonder inmenging zelf over de kaarten, de tekst, de kleding en de locatie voor de condoleance. Veel zaken kunt u online vanuit huis regelen. U kunt via internet meerdere checklists voor een uitvaart zonder begrafenisondernemer opzoeken. Er zijn een aantal zaken die wellicht minder makkelijk zelf te doen zijn;

  • het afleggen, hoe doet u dat precies en vergeet u niets?
  • zelf aangifte van overlijden doen, u krijgt als particulier geen voorrang, u moet gewoon een nummertje trekken
  • thuis opbaren, hoe houd ik de overledene koud met name in de zomer
  • waar koopt u een kist en waaraan moet deze voldoen

Uitvaart mét uitvaartondernemer

Een uitvaart helemaal zelf regelen is nogal een opgave. Wanneer u niet alles kunt of wilt regelen, kunt u voor bepaalde zaken alsnog een uitvaartondernemer inhuren. Deze zorgt voor de professionele ondersteuning en het regelwerk, vaak op de achtergrond. Bijvoorbeeld voor de benodigde documenten, de uitvaartverzekeringen, de laatste verzorging of de opbaring thuis. Dat vraagt toch vaak om specifieke vakkennis. Daarnaast is de periode rondom een overlijden een emotionele en zware periode. U wilt in die periode meestal ontzorgd worden.

Advies en informatie

Hebt u vragen over hoe u een uitvaart zonder uitvaartondernemer kunt plannen en regelen? De uitvaartexperts van Decidee geven u alle antwoorden en tips.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.