Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 3: Contact met uitvaartverzorger

Uitvaart zonder nabestaanden

Nederland kent steeds meer alleenstaande ouderen zonder directe familie. Door de vergrijzing wordt dat aantal de komende jaren alleen maar groter. Zij hebben hun partner verloren en moeten alleen verder. Een groot aantal van hen heeft ook geen kinderen of andere onderhoudsplichtigen. Voor de uitvaartonderneming wordt het daardoor moeilijker om een opdrachtgever van een uitvaart te vinden. Wanneer er geen nabestaanden of andere executeurs bekend zijn regelt de gemeente de uitvaart. Een uitvaart zonder nabestaanden, hoe ziet die eruit?

Eenzame uitvaart

Een uitvaart zonder nabestaanden of familie, hoe maak je die toch persoonlijk? Uitvaartondernemers geven aan dat ze ondanks de weinige informatie die ze hebben over de overledene altijd gaan voor een persoonlijke noot tijdens het afscheid. Zij zoeken naar achtergelaten uitvaartwensen en vragen buren of kennissen naar het leven van de overledene. Soms geeft het huis of de inrichting daarvan zoals foto’s en boeken genoeg inspiratie voor een waardige uitvaart, al is het zonder nabestaanden.

Gemeente betaalt de kosten van een uitvaart zonder nabestaanden

Er zijn situaties waarin de nabestaanden niet bekend zijn of niet betrokken willen zijn bij de uitvaart. Bij een afscheid zonder nabestaanden wordt er door de gemeente een sobere uitvaart geregeld en betaald, afhankelijk van het beschikbare budget of de uitvaartverzekering. In artikel 21 van de Wet op de Lijkbezorging wordt de gemeente verplicht deze taak op zich te nemen. De gemeente bepaalt in dat geval of de overledene wordt gecremeerd of begraven, afhankelijk van de mogelijkheden en de kosten. De voorkeur heeft begraven zodat later gevonden familie altijd nog kan besluiten tot een crematie. Andersom kan dat namelijk niet. De totale kosten worden, wanneer mogelijk en soms pas na meerdere jaren, in rekening gebracht bij nabestaanden tot de derde graad. Familie is in dit geval wettelijk verplicht om deze kosten op zich te nemen.

Een uitvaart kan ook prima gepland worden door vrienden of collega’s van de overledene. De opdrachtgever hoeft geen familie te zijn.

Advies en informatie

Hebt u uw wensen al met uw partner, familie of vrienden besproken en vastgelegd? Voor een antwoord op al uw vragen of voor advies kunt u altijd contact opnemen met de eigen uitvaartexperts van Decidee.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.