Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 3: Contact met uitvaartverzorger

Een uitvaart zonder kist

Een uitvaart mag plaatsvinden zonder een kist. De wettelijke regel is dat het lichaam tijdens de crematie of begrafenis bedekt moet zijn. Een mooi en zacht alternatief voor een hoekige kist is een lijkwade of een mand van wilgentakken.

Wat zijn de wettelijke regels voor een uitvaart zonder kist?

De keuze voor de lichaamsbedekking is aan de overledene of de nabestaanden. Een regel is dat de overledene hygiënisch vast moet zijn te houden wanneer deze vervoerd moet worden naar een begraafplaats of crematorium. Dat hoeft niet in een kist te zijn, een alternatief is de draagplank of de lijkbaar.

Een crematie zonder kist, kan dat?

Houdt u er rekening mee dat een aantal crematoria een overledene zonder kist niet accepteren. Het is verstandig om hiernaar te informeren bij het crematorium van uw keuze. U bent vrij om het crematorium zelf uit te kiezen.

Geen kist, maar een lijkwade, als het maar milieuvriendelijk is

Op internet vindt u een scala aan alternatieve voor de houten, rechthoekige kist, de bekende 6 planken. Een voorwaarde van de bedekking is wel dat het van vergankelijk materiaal moet zijn. Zo wordt het milieu niet belast. Een lijkwade zorgt voor zachtheid bij een afscheid. Een lijkwade is een rechthoekige wikkeldoek als bedekking voor de overledene. Een lijkwade wordt altijd gecombineerd met een baar, ook wel draagbaar of opbaarplank genoemd.

Advies en informatie

Bij Decidee geven de aangesloten uitvaartondernemers precies aan hoe zij omgaan met uw wensen voor een persoonlijke, unieke uitvaart. Daarbij staan de wensen van de overledene of de familie en nabestaanden voorop.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.