Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 3: Contact met uitvaartverzorger

Terug naar huis

Veel Nederlanders van buitenlandse afkomst willen in hun geboorteland of thuisland begraven worden. Die wens voor een uitvaart in het land van herkomst heeft vaak een religieuze achtergrond. Door het toenemende aantal moslims in Nederland, is de islam uitgegroeid tot een grote godsdienst. Uitvaartondernemers realiseren zich dat zij in hun diensten op de hoogte moeten zijn van de rituelen en voorschriften voor bijvoorbeeld een islamitische uitvaart.

Het thuisland stelt wel regels rondom een dergelijke uitvaart. Sommige landen verplichten de familie om het lichaam te laten balsemen voordat het naar het thuisland mag worden vervoerd. Ook aan de kist zitten voorschriften. Daarnaast moeten de nabestaanden ook zorgen voor de juiste papieren.

Multiculturele uitvaartverzekering

Er zijn uitvaartverzekeraars die speciale polissen hebben om de kosten van een uitvaart in het land van herkomst mee te verzekeren. Niet elke uitvaartondernemer is op de hoogte van de regels rondom een uitvaart naar een land van herkomst. Het is daarom verstandig om tijdens het leven op zoek te gaan naar de juiste uitvaartondernemer, omdat een uitvaart naar het buitenland vaak snel geregeld moet worden. De kosten van een repatriëring moeten voor het vertrek naar het buitenland betaald zijn.

Uitvaart naar het buitenland

Het regelen van een uitvaart in Nederland is al een hele gebeurtenis. Het verzorgen van een uitvaart naar het buitenland of andersom, vanuit het buitenland naar Nederland, vraagt om nog meer zorg en kennis. Waar moet u zoal aan denken?

  • Veel specifieke transportdocumenten, legeskosten en medische gegevens zoals een verklaring van overlijden van de arts
  • Vervoer van en naar bijvoorbeeld Schiphol plus het vervoer in het land van herkomst. De familie moet ook een adres van familie in het land van herkomst doorgeven.
  • Vervoer van een lichaam naar het land van herkomst vraagt om een speciale zinken binnenkist met een venster. Het afsluiten en verpakken van een kist voor transport door de lucht vraagt om specialistische kennis
  • Het regelen van een uitvaartondernemer in het thuisland, de uitvaartondernemer uit Nederland draagt het lichaam over op het vliegveld. De familie kan met de kist meevliegen door met de vluchtgegevens van de overledene een ticket voor dezelfde vlucht te boeken
  • Het verzorgen van het lichaam, afhankelijk van de voorwaarden die het thuisland stelt

Consulaat of ambassade

Voor een begrafenis in het buitenland vragen sommige landen een aantal documenten op om de uitvaart mee te legaliseren. Het is raadzaam dat de familie dit zelf doet, zij spreken immers de taal van het land van herkomst goed. Daarbij kennen zij de gebruiken en rituelen. Wanneer de overledene geen paspoort heeft of alleen een Nederlands paspoort, moeten de nabestaanden op een andere manier kunnen aantonen dat de overledene in het betreffende land is geboren.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.