Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 3: Contact met uitvaartverzorger

Uitvaart naar Afghanistan

Bijna alle inwoners van Afghanistan zijn moslim, voornamelijk soennieten. Wanneer moslim Afghanen overlijden in Nederland, wil een groot deel begraven worden in het thuisland. De islam is in principe universeel, maar deze is wel beïnvloed door tradities in de verschillende culturen. Er zijn verschillen in stervensbegeleiding en verliesverwerking. Voor uitvaartondernemers dus altijd verstandig navraag te doen bij een imam, de geestelijk leider van de betreffende moslimgemeenschap om te weten welke rituelen van belang zijn bij een uitvaart naar Afghanistan.

Begraven binnen een dag

Het is traditioneel dat moslims hun overledenen binnen een dag begraven. Dat is beter voor de ziel. Begraven binnen een dag kan in Nederland niet. Een overledene mag in Nederland wettelijk gezien pas na 36 uur worden begraven. Bij een uitvaart naar Afghanistan, lukt begraven binnen één dag vaak ook niet.

Begraven in Afghanistan

Het regelen van een uitvaart in Nederland is al een hele gebeurtenis. Het verzorgen van een uitvaart naar het buitenland of andersom, vanuit het buitenland naar Nederland, vraagt om nog meer zorg en kennis. Waar moet u zoal aan denken?

  • Veel specifieke transportdocumenten, legeskosten en medische gegevens zoals een verklaring van overlijden van de arts
  • Vervoer van en naar bijvoorbeeld Schiphol plus het vervoer in het land van herkomst. De familie moet ook een adres van familie in het land van herkomst doorgeven.
  • Vervoer van een lichaam naar het land van herkomst vraagt om een speciale zinken binnenkist met een venster. Het afsluiten en verpakken van een kist voor transport door de lucht vraagt om specialistische kennis
  • Het regelen van een uitvaartondernemer in het thuisland, de uitvaartondernemer uit Nederland draagt het lichaam over op het vliegveld. De familie kan met de kist meevliegen door met de vluchtgegevens van de overledene een ticket voor dezelfde vlucht te boeken
  • Het verzorgen van het lichaam, afhankelijk van de voorwaarden die het thuisland stelt

Consulaat of ambassade

Voor een begrafenis in buitenland vragen sommige landen een aantal documenten op om de uitvaart mee te legaliseren. Het is raadzaam dat de familie dit zelf doet, zij spreken immers de taal van het land van herkomst goed. Daarbij kennen zij de gebruiken en rituelen goed. Wanneer de overledene geen paspoort heeft of alleen een Nederlands paspoort, moeten de nabestaanden op een andere manier kunnen aantonen dat de overledene in het betreffende land is geboren.

Multiculturele uitvaartverzekering

De kosten van een repatriëring moeten voor het vertrek naar het buitenland betaald zijn.

Er zijn uitvaartverzekeraars die speciale polissen hebben om de hoge kosten van een uitvaart in bijvoorbeeld Afghanistan mee te verzekeren. Niet elke uitvaartondernemer is op de hoogte van de regels rondom een uitvaart naar een land van herkomst. Het is daarom verstandig om tijdens het leven op zoek te gaan naar de juiste uitvaartondernemer, omdat een uitvaart naar het buitenland snel geregeld moeten worden.

  • Geldverzekering; de familie ontvangt een bedrag om zelf de uitvaart naar Afghanistan te regelen. Zij kunnen zelf een islamitische uitvaartondernemer kiezen.
  • Dienstenverzekering; de nabestaanden worden begeleid door een uitvaartondernemer die van alle religieuze rituelen op de hoogte is. De eeuwige grafrust is een belangrijke uitvaartwens voor moslims.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.