Alles over de dood
Alle informatie op een rij voor op het juiste moment
Alle informatie op een rij voor op het juiste moment
Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.
Lees meerInformatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart
Stap 1: Moment van overlijden
Stap 2: Huisarts opbellen
Stap 3: Contact met uitvaartverzorger
Stap 4: Laatste verzorging
Stap 5: Familie bespreking
Stap 6: Nabestaanden inlichten
Stap 7: Opbaarlocatie bepalen
Stap 8: Rouwbezoeken
Stap 9: Uitvaart organiseren
Na een overlijden kan een lichaam op verschillende manieren in conditie gehouden worden; gekoeld, gebalsemd, via thanatopraxie of met geïmpregneerde klei in combinatie met actieve koolstof. De manier is afhankelijk van de periode dat het lichaam in goede conditie gehouden moet worden. Hieronder leest u meer thanatopraxie, een lichte vorm van balseming.
Na het overlijden raakt het lichaam in verval en begint het lichaam in staat van ontbinding te raken. Dit proces kan worden afgeremd of gestopt door te conserveren. Het bloed uit de aderen wordt voor het grootste deel vervangen door een conserverend middel; formaline. Het aangezicht van de overledene blijft natuurlijk roze. Zo blijft de overledene langer herkenbaar voor de nabestaanden. Dit kan helpen bij de rouwverwerking en als troost. Daarnaast is koeling bij deze techniek overbodig. Hierdoor hebben de nabestaanden geen last van een constant gebrom van een koelplaat.
In Nederland is volgens de Wet op de lijkbezorging elke vorm van conserveren verboden. Er zijn een paar uitzonderingen:
Bij balseming is het doel het conserveren van een lichaam voor langere tijd.
Bij thanatopraxie geldt een maximale periode van 10 dagen. De gebruikte conserveermiddelen verschillen ook. Het percentage formaline is bij balseming veel hoger. Naast formaline worden in beide technieken mineralen, zouten en kleurstoffen toegevoegd aan het conserveringsmiddel.