Alles over de dood
Alle informatie op een rij voor op het juiste moment
Alle informatie op een rij voor op het juiste moment
Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.
Lees meerInformatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart
Stap 1: Moment van overlijden
Stap 2: Huisarts opbellen
Stap 3: Contact met uitvaartverzorger
Stap 4: Laatste verzorging
Stap 5: Familie bespreking
Stap 6: Nabestaanden inlichten
Stap 7: Opbaarlocatie bepalen
Stap 8: Rouwbezoeken
Stap 9: Uitvaart organiseren
Wanneer een persoon komt te overlijden, kunnen we er in Nederland voor kiezen het lichaam te begraven, te cremeren of ter beschikking te stellen aan de wetenschap. In dit artikel leest u meer over hoe u uw lichaam ter beschikking kunt stellen aan de wetenschap, wat er met uw lichaam gebeurt en of het gecombineerd kan worden met orgaandonatie.
Na het overlijden wordt het onderwijsinstituut op de hoogte gebracht. Op dat moment wordt er besloten door het instituut aan de hand van de doodsoorzaak en of het lichaam daadwerkelijk nodig is of zij het lichaam accepteren. Het kan namelijk zo zijn dat er genoeg lichamen beschikbaar zijn gesteld. Dan komt er alsnog een begrafenis of crematie. Zodra het lichaam geaccepteerd wordt door het instituut moet het lichaam binnen 24 uur op het instituut zijn. Het lichaam moet worden geconserveerd en kan vervolgens pas na 36 uur worden gebruikt voor onderzoeken.
Door uw lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap leren studenten en arts-assistenten veel over de bouw van het lichaam en medisch specialisten kunnen onderzoek uitvoeren om bijvoorbeeld nieuwe operaties te testen. Nadat het lichaam gebruikt is voor onderzoeksdoeleinden wordt het lichaam anoniem gecremeerd of begraven door het instituut.
Wanneer u wilt dat uw lichaam na uw overlijden ter beschikking wordt gesteld aan de wetenschap, kunt u contact opnemen met een anatomisch opleidingsinstituut. Bij de volgende opleidingsinstituten kunt u uw lichaam ter beschikking stellen:
Een handgeschreven wilsverklaring, ook wel een codicil genoemd, is een voorwaarde om uw keuze kenbaar te maken en geldig te verklaren. Wat belangrijk is, is dat de nabestaanden goed geïnformeerd zijn over de ter beschikking stelling. Er zal namelijk geen begrafenis of crematie plaatsvinden. Dit kan moeilijk zijn voor nabestaanden. Ook zal er weinig tijd zijn om daadwerkelijk afscheid te nemen, omdat het lichaam binnen 24 uur op het instituut moet zijn. Hou een lijst met telefoonnummers bij al uw andere papieren zodat uw dierbaren snel op de hoogte kunnen worden gebracht in het geval van overlijden en afscheid kunnen nemen.
Op lichaamsdonatie.info vindt u meer informatie over de instituten.
Ook als u orgaandonor bent kunt u uw lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. Orgaandonatie gaat altijd voor. Na een donatie kan uw lichaam nog steeds door een opleidingsinstituut worden opgevraagd voor specifiek onderzoek. Niet elk instituut neemt een lichaam aan waarvan organen zijn gedoneerd.