Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 3: Contact met uitvaartverzorger

Repatriëring overledene

Repatriëren betekent letterlijk; naar het vaderland terugkeren, iemand laten terugkeren naar huis vanuit overzeese gebieden. Dat kan zowel levend als dood. Wanneer het gaat om een overleden persoon, is het doel van een repatriëring vaak het regelen van een uitvaart thuis.

Reis- en uitvaartverzekering goed geregeld

De reisverzekering dekt vaak in de basisverzekering niet de kosten voor vervoer naar Nederland. Met een aanvullend pakket in de reisverzekering bent u wel verzekerd voor deze hoge kosten. Belangrijk om voor een reis uw doorlopende reisverzekering nog eens na te lopen. Sluit u een nieuwe reisverzekering af? Informeert u dan ook naar de dekking bij een repatriëring van een overledene.

Kosten repatriëring?

Wanneer er geen reisverzekering is afgesloten of wanneer deze reisverzekering de repatriëring niet dekt, betalen de nabestaanden de kosten voor het vervoer naar Nederland. De ambassade betaalt deze kosten niet en geeft ook geen lening of voorschot.

De kosten voor vervoer van een overleden persoon naar huis kan aardig in de papieren lopen. Het blijft in alle gevallen maatwerk. De kosten zijn afhankelijk van het land, de wensen van de overledene en het beschikbare budget. Afhankelijk van het land waarin het overlijden heeft plaatsgevonden, betaalt u al snel tussen de € 6.000 en € 8.000 voor het vervoer per vliegtuig of ambulance. Afhankelijk van de afstand wordt voor een vervoermiddel gekozen. Overlijdt iemand in een straal van 1.000 km van het thuisland, dan wordt de overledene via de weg vervoerd.

Geen geld voor repatriëring

Wanneer er geen geld is voor vervoer naar Nederland of wanneer nabestaanden deze kosten niet willen betalen, wordt de overledene begraven of gecremeerd in het buitenland volgens plaatselijke gebruiken. In dat geval betalen de plaatselijke autoriteiten de uitvaart. U begrijpt dat u in dat geval niet veel zeggenschap hebt over de uitvaart.

Wat regelt u bij een overlijden in het buitenland?

Bij een overlijden moet u veel zaken regelen. Bij een overlijden in het buitenland komen daar nog veel meer formaliteiten bij kijken

  • Contact en overleg met consulaten, ambassade en ministeries. U ontvangt een overlijdensakte en een laisser-passer na registratie van overlijden door de lokale autoriteiten
  • Verzorgen van de overledene, contact met reis- en uitvaartverzekeraar
  • Voorbereiding rouwvervoer naar vliegveld, tickets voor overledene en familie, speciale kist
  • Formaliteiten aan de grens
  • De uitvaart in Nederland

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.