Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 3: Contact met uitvaartverzorger

Het regelen van een uitvaart

Het regelen van een uitvaart draait vooral om het in hoog tempo maken van allerlei beslissingen. Wel of niet opbaren, wat willen we op de rouwkaart, begraven of cremeren, wel of niet in de kerk, welke muziek en welke sprekers willen we? Uitvaartverzorgers beschikken over uitgebreide draaiboeken en kunnen veel voor u bewerkstelligen. Maar als u wilt, kunt u vrijwel alles zelf regelen.

Uitvaartverzorger kiezen

De organisatie van de uitvaart wordt door de nabestaanden vaak in handen gelegd van een uitvaartverzorger. Samen met een door u gekozen uitvaartverzorger kunt u bespreken welke onderdelen door hen geregeld worden en welke taken u zelf op zich wilt nemen. Op basis van de wensen van de nabestaanden kan de uitvaartverzorger dan op de mogelijkheden en verplichtingen wijzen. De formaliteiten worden zo netjes geregeld en er wordt zorg gedragen voor een goede organisatie van de uitvaart.

De locatie kiezen voor de uitvaartbijeenkomst

De uitvaartbijeenkomst vindt meestal plaats in de kerk of de aula van een rouwcentrum. U kunt echter ook een andere plaats kiezen, bijvoorbeeld een geliefd restaurant of het plaatselijke buurtcentrum. Tevens behoort een intieme bijeenkomst bij iemand thuis tot de mogelijkheden. Het is gebruikelijk, maar niet noodzakelijk, dat er tijdens de uitvaartceremonie iemand is die hier leiding aan geeft. Afhankelijk van uw voorkeur en geloofsovertuiging, kunt u voor het leiden van de uitvaart kiezen voor een pastoor, priester, een professionele leider van uitvaartceremoniën, een uitvaartspreker of een ritueelbegeleider. Voor zowel de keuze van een uitvaartverzorger als een uitvaartleider geldt; kies iemand die aansluit bij uw eigen wensen, voorkeuren en levensovertuiging. De manier waarop het laatste afscheid vormgegeven wordt, kan namelijk erg bepalend zijn voor hoe u verder om zult gaan met het verlies.

Kaarten en advertenties

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om de rouwkaart persoonlijk te maken. De traditionele zwart-wit kaart blijft mogelijk, maar er kan ook gekozen worden voor kleur, foto’s of de toevoeging van een illustratie, gedicht of liedtekst. Gezamenlijk een mooie tekst voor de kaart uitkiezen kan een fijn ritueel zijn bij het omgaan met verdriet. Denk eraan dat rouwkaarten snel op de post moeten, anders kunnen mensen de uitvaart missen. Om zeker te zijn dat u in de haast en verwarring niemand vergeet, is het verstandig om een advertentie in de (lokale) krant te zetten. Daarnaast zijn er speciale websites voor het plaatsen van overlijdensadvertenties. Keuze van de kist Bij de Egyptenaren is het idee ontstaan om overledenen in een grafkist te begraven. De keuze in kisten is tegenwoordig groter dan destijds bij de Egyptenaren. Naast de traditionele kist zijn er kartonnen kisten, luxe designkisten, korven van wilgentenen, manden, bouwpakketten en kisten die de nabestaanden zelf kunnen beschilderen te krijgen. Veel mensen zoeken een kist die past bij het karakter van de overledene.

Professionele leider van uitvaartceremoniën

Als u kiest voor een niet-kerkelijke uitvaart, kunt u als aanvulling op de diensten van een uitvaartverzorger gebruik maken van een professionele leider van uitvaartplechtigheden. Deze verzorgt, net als een predikant, pastoor of priester dat in de kerk doet, de inhoudelijke kant van de ceremonie. Op basis van een persoonlijk gesprek wordt vorm en inhoud gegeven aan de uitvaartbijeenkomst. Daarnaast kan deze persoon bemiddelen in verdeelde families. Zo kan ondanks de meningsverschillen, toch een waardig afscheid plaatsvinden.

Lijkwade

Sinds 1991 is het niet meer verplicht om in een kist begraven te worden. Begraven of gecremeerd worden in een lijkwade mag ook. In veel culturen is het gebruikelijk om de overledene in doeken gewikkeld ter aarde te laten. Zolang een lijkwade uit natuurlijk materiaal vervaardigd is, kunnen in principe alle soorten stof hiervoor gebruikt worden. Na overlijden wordt het lichaam omwikkeld en komt het op een draagbaar te liggen. Het is ook mogelijk de overledene op te baren in een wade, op de dag van de afscheidsceremonie wordt deze dan volledig gesloten. De contouren van de overledene zijn zichtbaar, wat voor sommige mensen confronterend kan zijn. Om mensen hierop voor te bereiden zou u dit op de rouwkaart kunnen vermelden. Er zijn veel verschillende soorten lijkwaden te koop. Zo zijn er beschilderde of gewoven waden en zijn er kunstenaars die uit de kleding van de overledene een wade maken.

Collecte tijdens de uitvaart

Wanneer de overledene gelovig was, wordt tijdens de uitvaartdienst vaak een collecte gehouden ten behoeve van de eigen geloofsgemeenschap. Gelovig of niet-gelovig, het is altijd mogelijk om tijdens de uitvaartceremonie een collecte te houden voor een goed doel. Zo wordt er steeds vaker namens de familie één bloemstuk verzorgd en wordt aan de andere nabestaanden gevraagd om het geld voor de bloemen te doneren aan een goed doel. Het is een optie om de aanwezigheid van de collecte op de rouwkaart en in de rouwadvertentie te zetten.

Bloemen

“ …hield van dahlia’s”, dit soort zinnen zijn vaak in een rouwadvertentie terug te vinden. Net als muziek zijn bloemen zeer geschikt om de afscheidsceremonie persoonlijk te maken. Bloemen en hun kleuren hebben vaak een grote symbolische betekenis. Zo wordt wilde kamperfoelie geassocieerd met genegenheid, staan zonnebloemen voor bewondering en de klaproos voor troost. Na de afscheidsbijeenkomst ontvangt de familie de kaarten en de linten die bij de ontvangen bloemen zaten. De familie mag zelf bepalen wat er met deze bloemen gebeurt. Vaak krijgen ze een plaats bij het graf of een herdenkingsplaats bij het crematorium. Als de overledene niet van bloemen hield, kan het verstandig zijn dit op de rouwkaart en in de rouwadvertentie te vermelden.

Vervoer

In vrijwel alle samenlevingen is het gebruikelijk om een overledene te begeleiden naar zijn of haar laatste rustplaats. De meeste mensen kiezen hierbij voor het vervoeren van de kist in een rouwauto. Een koets met paarden, een uitvaartbus, een fietskar, motor met zijspan, open bloemenauto of zelfs begeleiding met een koe behoren echter ook tot de mogelijkheden. Er gelden speciale verkeersregels voor een rouwstoet, zolang de deelnemers maar de officiële herkenningstekens voeren. Mocht u er zeker van willen zijn dat de rouwstoet niet doorbroken wordt, kunt u via verschillende uitvaartverzorgers verkeersregelaars inschakelen.

Uitvaart vastleggen op beeld

Uitvaartfotografie en -film zijn nog tamelijk nieuwe fenomenen, maar de belangstelling ervoor neemt toe. Een video, geluidsopname of fotoreportage kan het verlies van een naaste iets draaglijker maken door een blijvende laatste herinnering aan te bieden. Het vastleggen van de uitvaart kan ook veel waarde hebben voor mensen die door omstandigheden de uitvaart niet bij konden wonen. Of voor kinderen die te jong zijn om de uitvaart bewust mee te maken en hier op latere leeftijd wel nieuwsgierig naar zijn of vragen over gaan stellen.

Muziek

Muziek is in staat mensen op een diep niveau te raken, het is emotie. Daar waar taal soms te kort kan schieten, kunnen muziek en zang uitdrukking geven aan onze diepste gevoelens. Als begeleiding bij de uitvaart, proberen nabestaanden veelal muziek te kiezen waar de overledene van hield. Het kan nog persoonlijker zijn als een familielid of goede vriend zelf musiceert of zingt. Ook bestaan er muzikanten gespecialiseerd in het verzorgen van uitvaartmuziek.

Uitvaart volgen via internet

Het kan zijn dat u of uw naasten door omstandigheden niet fysiek aanwezig kunnen zijn bij de uitvaart. Doordat zij bijvoorbeeld in het buitenland leven en niet op tijd over kunnen komen of hun gezondheid het niet toelaat. U kunt natuurlijk een opname (laten) maken en deze vervolgens opsturen, maar er zijn ook steeds meer crematoria en begraafplaatsen die de mogelijkheid bieden om de ceremonie live te volgen via internet.

Koffietafel of borrel

Na afloop van de uitvaartceremonie en tijdens of na de condoleance, is er ruimte om met elkaar vrolijke, verdrietige en warme herinneringen aan de overledene te delen. Het is gebruikelijk om daarbij iets te eten en drinken te serveren. Zo krijgt het intieme verdriet van de uitvaartplechtigheid, langzaam en geleidelijk de kans om de overgang naar het leven van alledag te maken. Dit deel van de uitvaart kan in de condoleanceruimte van het uitvaartcentrum plaatsvinden, maar ook in een café, restaurant of bij iemand thuis. Er kan een kopje koffie en een plak cake geserveerd worden, maar deze kan ook vervangen worden door een borrel of zelfs een uitgebreid diner met een drankje.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.