Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 3: Contact met uitvaartverzorger

Doodgaan in het buitenland

U bent op vakantie en dan overkomt het u of één van uw naasten. Iemand overlijdt in het buitenland. De overledene moet zo snel mogelijk naar huis worden gebracht voor een afscheid en een uitvaart. Dat heet repatriëring.

Nederlandse ambassade, consulaat of Ministerie van BZ

Bij een overlijden moet u veel zaken regelen. Bij een overlijden in het buitenland komen daar nog veel meer formaliteiten bij kijken

  • Contact en overleg met de Alarmcentrale, consulaten, ambassade en ministeries. U ontvangt een overlijdensakte en een laisser-passer na registratie van overlijden door de lokale autoriteiten
  • Verzorgen van de overledene, contact met reis- en uitvaartverzekeraar
  • Voorbereiding rouwvervoer naar vliegveld, tickets voor overledene en familie, speciale kist
  • Formaliteiten aan de grens
  • De uitvaart in Nederland

Repatriëring naar het buitenland

Net zoals er mensen zijn die overlijden in het buitenland en naar Nederland moeten worden vervoerd, zijn er ook mensen die in Nederland overlijden en graag in hun thuisland begraven willen worden. Dan is er ook sprake van repatriëring naar het buitenland. In dat geval heeft de repatriëring vaak een religieuze achtergrond. Veel moslims willen in het land van herkomst begraven worden.

In Nederland bestaan een aantal bedrijven die de na een overlijden in het buitenland de laatste reis naar huis van A tot Z begeleiden. Uw uitvaartondernemer neemt desgewenst contact op met deze bedrijven. Het vervoer van een lichaam is aan veel regels gebonden. Het lichaam moet in de meeste gevallen gebalsemd worden. Bij uitzondering kan een vliegmaatschappij akkoord geven voor een ander manier van het verzorgen van een lichaam.

Reis- en uitvaartverzekering goed geregeld

De reisverzekering dekt de kosten voor het vervoer naar Nederland. Wanneer er geen reisverzekering is afgesloten of wanneer deze reisverzekering de repatriëring niet dekt, betalen de nabestaanden de kosten voor het vervoer naar Nederland. De ambassade betaalt deze kosten niet en geeft ook geen lening of voorschot. Wanneer er geen geld is voor vervoer naar Nederland of wanneer nabestaanden deze kosten niet willen betalen, wordt de overledene begraven of gecremeerd in het buitenland volgens plaatselijke gebruiken. In dat geval betalen de plaatselijke autoriteiten de uitvaart. U begrijpt dat u in dat geval niet veel zeggenschap hebt over de uitvaart.

Alleen op pad

Is een familielid tijden een verblijf in het buitenland overleden. Bent u zelf in Nederland? Belt u dan met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Uw uitvaartondernemer helpt u graag met het regelen van alles wat komt kijken bij een overlijden in het buitenland.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.