Alles over de dood
Alle informatie op een rij voor op het juiste moment
Alle informatie op een rij voor op het juiste moment
Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.
Lees meerInformatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart
Stap 1: Moment van overlijden
Stap 2: Huisarts opbellen
Stap 3: Contact met uitvaartverzorger
Stap 4: Laatste verzorging
Stap 5: Familie bespreking
Stap 6: Nabestaanden inlichten
Stap 7: Opbaarlocatie bepalen
Stap 8: Rouwbezoeken
Stap 9: Uitvaart organiseren
U bent op vakantie en dan overkomt het u of één van uw naasten. Iemand overlijdt in het buitenland. De overledene moet zo snel mogelijk naar huis worden gebracht voor een afscheid en een uitvaart. Dat heet repatriëring.
Bij een overlijden moet u veel zaken regelen. Bij een overlijden in het buitenland komen daar nog veel meer formaliteiten bij kijken
Net zoals er mensen zijn die overlijden in het buitenland en naar Nederland moeten worden vervoerd, zijn er ook mensen die in Nederland overlijden en graag in hun thuisland begraven willen worden. Dan is er ook sprake van repatriëring naar het buitenland. In dat geval heeft de repatriëring vaak een religieuze achtergrond. Veel moslims willen in het land van herkomst begraven worden.
In Nederland bestaan een aantal bedrijven die de na een overlijden in het buitenland de laatste reis naar huis van A tot Z begeleiden. Uw uitvaartondernemer neemt desgewenst contact op met deze bedrijven. Het vervoer van een lichaam is aan veel regels gebonden. Het lichaam moet in de meeste gevallen gebalsemd worden. Bij uitzondering kan een vliegmaatschappij akkoord geven voor een ander manier van het verzorgen van een lichaam.
De reisverzekering dekt de kosten voor het vervoer naar Nederland. Wanneer er geen reisverzekering is afgesloten of wanneer deze reisverzekering de repatriëring niet dekt, betalen de nabestaanden de kosten voor het vervoer naar Nederland. De ambassade betaalt deze kosten niet en geeft ook geen lening of voorschot. Wanneer er geen geld is voor vervoer naar Nederland of wanneer nabestaanden deze kosten niet willen betalen, wordt de overledene begraven of gecremeerd in het buitenland volgens plaatselijke gebruiken. In dat geval betalen de plaatselijke autoriteiten de uitvaart. U begrijpt dat u in dat geval niet veel zeggenschap hebt over de uitvaart.
Is een familielid tijden een verblijf in het buitenland overleden. Bent u zelf in Nederland? Belt u dan met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Uw uitvaartondernemer helpt u graag met het regelen van alles wat komt kijken bij een overlijden in het buitenland.