Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 3: Contact met uitvaartverzorger

Melden van overlijden

Stappenplan bij overlijden

Wanneer uw dierbare overlijdt komt er veel op u af. Het is belangrijk dat u uw rust bewaart. Doorloop de 3 stappen op deze pagina en u wordt direct verder geholpen.

U staat er niet alleen voor. Onze uitvaartexperts helpen u graag bij het kiezen van een uitvaartverzorger die bij u past, beantwoorden al uw vragen en geven kosteloos onafhankelijk advies.

Stap 1: Bel de huisarts

Bel de huisarts en meld het overlijden. De arts komt langs om het overlijden vast te stellen en stelt een verklaring van overlijden op. Bewaar uw rust, u heeft alle tijd om een uitvaartverzorger te kiezen.

Stap 2: Kies een uitvaartverzorger

Kies een uitvaartverzorger die past bij uw wensen en budget. Gebruik daarvoor de vergelijking op Decidee. Hulp nodig bij uw keuze? Bel onze uitvaartexperts 24/7 voor onafhankelijk advies op 085-1304822.

Stap 3: Bel de uitvaartverzorger

Bel de uitvaartverzorger van uw keuze en meld het overlijden. Alle uitvaartverzorgers op Decidee zijn 24/7 bereikbaar. De uitvaartverzorger regelt de laatste verzorging en begeleidt u verder.

Vervolgstappen richting de uitvaart

1. Inlichten van de gemeente

De uitvaartverzorger zal u begeleiden bij het melden van overlijden bij de afdeling Burgerlijke Stand van de gemeente waar het overlijden plaatsvond. Hierna zal de gemeente een Akte van Overlijden toesturen, welke u nodig heeft voor het regelen van verschillende formele zaken.

2. Begraven of cremeren

Er moet besloten worden of de overledene wordt begraven of gecremeerd. Wellicht had de overledene daar zelf wensen over. Anders mogen de nabestaanden erover beslissen.

3. Locatie van de dienst

Er zijn veel locaties waar de afscheidsdienst gehouden kan worden. U kunt zelf een wens voorstellen, of de uitvaartleider komt met verschillende optionele locaties.

4. Rouwbezoeken: waar en wanneer

Het is goed te begrijpen dat u niet de hele dag rouwbezoek in uw huis wilt. Het waar en wanneer uitnodigen van rouwbezoek is volledig in te delen naar uw wensen.

5. Rouwdrukwerk

Gebruikelijk is om uw omgeving op de hoogte te stellen van het overlijden middels rouwkaarten. Hierin is veel mogelijk. Uw uitvaartverzorger zal u begeleiden in uw opties.

6. Het kiezen van een kist

Kisten zijn er in diverse soorten en er is keuze uit veel materialen. Uw uitvaartverzorger zal u adviseren over de mogelijkheden op basis van uw wensen en budget.

7. Bloemen

Heeft u nagedacht over bloemen op of rond de kist? Een groot boeket of krans, veel kleur of voornamelijk witte tinten? Uw uitvaartverzorger begeleidt u in uw keuze.

8. Vervoer naar locatie

Het kan zijn dat er stukken gereden moeten worden van huis naar het uitvaartcentrum, de plek waar de dienst wordt gehouden, of naar de begraafplaats. Bespreek uw wensen omtrent het rouwvervoer en eventuele volgauto’s met uw uitvaartverzorger.

9. Invulling van de dienst

Heeft u specifieke wensen over de invulling van de dienst? Denk aan een fotocollage, speeches en muziekstukken, of wilt u juist graag een pastoor of uitvaartleider die de dienst begeleidt? Ook hierin zijn er veel mogelijkheden. Bespreek het met uw uitvaartverzorger.

10. Condoleance

Na de dienst is er de optie voor een condoleance moment. Wilt u dat hier thee en koffie wordt geserveerd of een uitgebreide lunch of borrel? Er is tegenwoordig veel mogelijk, meer dan u denkt. Uw uitvaartverzorger zal u hierin adviseren.

11. Na de uitvaart

Na afloop van de uitvaart zal de uitvaartverzorger deze met u nabespreken. Heeft u nazorg nodig dan zal de uitvaartverzorger u een helpende hand bieden. Dit gesprek is tevens een moment om herinneringsproducten te bespreken. Uw uitvaartverzorger kan u hierin adviseren en u aan de juiste leveranciers van herinneringsmomenten koppelen.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.