Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 3: Contact met uitvaartverzorger

Hoeveel dagen is mijn dierbare opgebaard?

Hoeveel dagen mag u uw dierbare thuis of elders opbaren? Een overledene moet uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden gecremeerd of begraven worden. De dag van overlijden telt niet mee. Volgens de Wet op de lijkbezorging (Wlb) is het in Nederland verplicht om een overledene binnen zes werkdagen te begraven of cremeren, maar niet eerder dan 36 uur na het overlijden. Tussen het moment van overlijden en de begrafenis of crematie mag u uw dierbare bij u houden.

Lichte balseming bij opbaring van 6 dagen

Vroeger vond een uitvaart sneller na een overlijden plaats. Tegenwoordig mogen er maximaal 6 werkdagen tussen een overlijden en een uitvaart zitten. Met een vergunning van de burgemeester is zelfs uitstel van de begrafenis of crematie mogelijk. Uitstel is onder andere aan te vragen wanneer familie van ver moet komen of wanneer er feestdagen tussen de dag van overlijden en de uitvaart liggen.

Door lichte balseming, thanatopraxie, is het mogelijk om langer afscheid te kunnen nemen van uw dierbare. Wanneer lichte balseming wordt toegepast, is het niet nodig om het lichaam van de overledene te koelen.

Natuurlijke, duurzame opbaringsmethode

Opbaren zonder koeling, koelcel of thanatopraxie is een nieuwe methode. Deze manier van opbaren bestaat uit 2 filters met 2 hoofdbestanddelen; actieve koolstof en geïmpregneerde klei. Deze twee stoffen absorberen gassen en geuren waardoor het lichaam op een natuurlijke manier geconserveerd wordt volgens een scheikundig proces (de Vanderwaalskrachten). De filters worden op de blote onderbuik van het lichaam gelegd.

Het voordeel van deze opbaarmethode is dat er geen koeling gebruikt hoeft te worden. Een dierbare blijft op kamertemperatuur wat zoveel prettiger aanvoelt voor de nabestaanden.

6 voordelen van duurzame opbaringsmethode

  • Duurzaam en milieuvriendelijk
  • Geen geluid van een koeling
  • De overledene blijft kamertemperatuur en voelt niet ijskoud aan
  • Het lichaam van de overledene wordt met rust gelaten
  • Overledene heeft een natuurlijke uitstraling
  • Is goedkoper dan een thuisopbaring met koelplaat

Opbaring en uitvaart

Wanneer de uitvaart is, is vooral een persoonlijke keuze. Als nabestaanden bepaalt u op welke dag u afscheid wilt nemen van uw dierbare als dat maar binnen de wettelijke termijn gebeurt. Omdat zaterdagen, zondagen en feestdagen geen formele werkdagen zijn, kan er aardig wat tijd tussen het overlijden en de begrafenis of crematie zitten.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.