Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 3: Contact met uitvaartverzorger

Hoe moet je handelen tijdens een moment van overlijden?

Een overlijden kan onverwacht plaatsvinden. Soms gaat er een kort of lang ziekbed aan vooraf. In beide gevallen is het belangrijk een direct of later aantal praktische zaken te regelen. Binnen 24 uur na een overlijden hebt u al veel beslissingen moeten maken. Hieronder vindt u een aantal zaken die haast hebben.

Een overlijden? Waarschuw direct een huisarts en familie

Een aantal dingen moet u direct doen wanneer u een overlijden constateert. Afhankelijk van de omstandigheden moet u een dienstdoende huisarts of andere arts waarschuwen. Vindt een overlijden thuis plaats, dan belt u de huisarts. Wanneer u niet weet wie de huisarts van de overledene is, belt u de huisartsenpost van de regio. Hier is nog geen landelijk nummer voor helaas. Vindt het overlijden in een ziekenhuis plaats? Roept u dan de dienstdoende arts van de afdeling. U informeert dan de familie en alle dierbare van de overledene.

U ontvangt als nabestaanden een akte van overlijden. Deze akte is onder andere nodig om de uitvaart te regelen.

Waarschuw direct een uitvaartverzorger

Nadat u van de (huis)arts hebt gehoord dat het overlijden is vastgesteld, kunt u een uitvaartverzorger bellen. Deze zijn dag en nacht bereikbaar. Het kan zijn dat de overledene zelf bij leven een uitvaartondernemer heeft aangewezen. Dat vindt u als het goed geregeld is terug in de persoonlijke papieren van de overledene. Behalve het regelen van de praktische zaken, helpt deze uitvaartondernemer u ook met de emotionele achtbaan waarin u belandt.

Praktische zaken direct na een overlijden

Direct na een overlijden moet u een aantal praktische zaken in orde maken. Wie doet de laatste verzorging van de overledene, eventueel samen met de uitvaartondernemer? Welke kleding zoekt u uit voor de overledene en wilt u dat deze sieraden omhoudt? Kiest u voor opbaren thuis of voor opbaren in een uitvaartcentrum? Een kist of een baar?

Afscheidslocatie en rouwkaarten

Waar en wanneer neemt u werkelijk afscheid van uw dierbare? Houdt u een condoleance en zo ja, wanneer en waar? Allemaal informatie die op de rouwkaart moet komen, naast de rouwtekst en een foto. Het drukken en versturen van de rouwkaarten neemt een aantal dagen in beslag. Zeker wanneer familie, vrienden en andere nabestaanden van ver moeten komen, is een tijdige aankondiging een must.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.