Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 3: Contact met uitvaartverzorger

Hoe licht ik nabestaanden in na het overlijden van een dierbare?

Het valt niet mee om een overlijden bekend te maken. Of dit nu een overlijden is wat u al aan zag komen of een plotseling overlijden. Het verdriet en gemis is in beide gevallen enorm.

Er zijn allerlei adviezen en tips om na een overlijden van alles te regelen. Belangrijk is dat u alles doet op uw eigen manier en wanneer u wilt, binnen de mogelijkheden die er zijn natuurlijk. Houdt u bij het inlichten van kinderen over de dood van een dierbare rekening met leeftijd en de relatie met de overledene. Een overlijden heeft ontzettende veel impact op kinderen.

Wanneer vertelt u familie en vrienden over de dood van een dierbare?

Er zijn geen vaste voorschriften voor het juiste moment om familie in te lichten over de dood van een familielid, net zomin zijn er voorwaarden voor de manier waarop u familie moet laten weten dat iemand is overleden. Gelukkig maar, het gaat vaak op gevoel en is afhankelijk van de eventuele wensen van de overledene. Wanneer er een ziekbed aan de dood is voorafgegaan, zullen veel mensen in de directe omgeving een overlijden op enig moment verwachten. Wellicht wordt er al een periode gewaakt. In die gevallen is het voor familie niet direct een schok dat iemand overlijdt. Het verdriet is er niet minder om.

Plotseling overlijden, hoe licht u de nabestaanden in?

Bij een plotseling overlijden gaat alles in een stroomversnelling. Na de vaststelling door de huisarts die een verklaring van overlijden moet afgeven, is het tijd om familie en andere nabestaanden in te lichten en eventueel uit te nodigen om afscheid te nemen. Ook hierin spelen de unieke omstandigheden een grote rol in het hele scenario. Komt iemand om bij een ongeluk, een hartstilstand buitenshuis of in het buitenland? Dan worden allerlei verschillende scenario’s in gang gezet.

Voorbereiding uitvaart in 6 stappen

Er zijn algemene lijstjes ter voorbereiding voor een uitvaart. Die kunt u prima volgen als dat bij u past. Hieronder een aantal stappen om ervoor te zorgen dat u niets vergeet in deze uitvaartweek.

  • Licht u de huisarts in voor een verklaring van overlijden. De huisarts kan ook achterhalen of er een donorcodicil bekend is. Hiermee heeft de overledene laten weten organen af te staan na overlijden
  • Heeft de overledene zijn of haar uitvaartwensen bekendgemaakt of schriftelijk achtergelaten? In een voorgesprek met een uitvaartondernemer kan al veel vastgelegd zijn. Ook in een wensenboek van veel uitvaartondernemers kunt u veel informatie vinden.
  • Check uitvaartverzekeringen
  • Neem contact op met de uitvaartverzorger die bij u past. U bent vrij een eigen, vrije keuze te maken, wist u dat?
  • Voor het versturen van rouwkaarten hebt u een adressenlijst nodig.
  • Voor de laatste verzorging en de opbaring kunt persoonlijke spullen klaarleggen; een bril, kleding, foto’s en sieraden

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.