Alles over de dood
Alle informatie op een rij voor op het juiste moment
Alle informatie op een rij voor op het juiste moment
Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.
Lees meerInformatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart
Stap 1: Moment van overlijden
Stap 2: Huisarts opbellen
Stap 3: Contact met uitvaartverzorger
Stap 4: Laatste verzorging
Stap 5: Familie bespreking
Stap 6: Nabestaanden inlichten
Stap 7: Opbaarlocatie bepalen
Stap 8: Rouwbezoeken
Stap 9: Uitvaart organiseren
Repatriëren betekent letterlijk; naar het vaderland terugkeren, iemand na een overlijden laten terugkeren naar huis vanuit overzeese gebieden. Dat kan zowel levend als dood. Wanneer het gaat om een overleden persoon, is het doel van een repatriëring vaak het regelen van een uitvaart thuis .
Hoe lang een repatriëring duurt? Dat is afhankelijk van het land waarin de overledene overlijdt. In bijvoorbeeld Groot-Brittannië wordt uitgebreid onderzoek gedaan voor de overledene wordt vrijgegeven. In Griekenland en Spanje wordt meestal eerst autopsie verricht. Repatriëring vraagt daar meer tijd. Gemiddeld gaat het om drie tot vijf dagen, maar het kan meer zijn. Iedere repatriëring is weer anders vanwege de persoonlijke omstandigheden van de overledene, de lokale en nationale autoriteiten en jaargetijden.
Een overledene kan met een vliegtuig of een ambulance worden thuisgebracht. Binnen een straal van gemiddeld 1.000 kilometer, is vervoer over de weg sneller dan met een vliegtuig.
Een overledene mag niet eerder dan 36 uur na overlijden begraven of gecremeerd worden. En niet later dan 6 werkdagen na het overlijden. Dit staat in de Wet op de lijkbezorging (Wlb). Bij begraven of cremeren na 6 werkdagen door bijvoorbeeld repatriëring, is toestemming nodig van de burgemeester van de gemeente waar de overledene staat in geschreven.
Het vervoeren van een overledene zorgt voor heel veel stress en zorgen en kan erg duur zijn. Het is daarom zeer raadzaam om voor de kosten van een repatriëring verzekerd te zijn. Zo voorkomt u dat uw nabestaanden worden opgezadeld met deze hoge kosten. Informeert u eens bij uw uitvaartverzekeraar of u bent verzekerd voor deze kosten. Hebt u geen reis- of uitvaartverzekering? Dan kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.
Afhankelijk van de plek vanaf waar de overledene moet worden vervoerd, kunt u rekenen op een kostenplaatje tussen de € 6.000 en € 8.000.
We reizen tegenwoordig heel wat af. Het is niet ondenkbaar dat u of een naaste in het buitenland komt te overlijden. Wat kunt u doen om te voorkomen dat nabestaanden met veel zorgen achterblijven?