Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 3: Contact met uitvaartverzorger

Hoe lang duurt een repatriëring naar het buitenland?

Repatriëren betekent letterlijk; naar het vaderland terugkeren, iemand na een overlijden laten terugkeren naar huis vanuit overzeese gebieden. Dat kan zowel levend als dood. Wanneer het gaat om een overleden persoon, is het doel van een repatriëring vaak het regelen van een uitvaart thuis .

Wanneer naar huis?

Hoe lang een repatriëring duurt? Dat is afhankelijk van het land waarin de overledene overlijdt. In bijvoorbeeld Groot-Brittannië wordt uitgebreid onderzoek gedaan voor de overledene wordt vrijgegeven. In Griekenland en Spanje wordt meestal eerst autopsie verricht. Repatriëring vraagt daar meer tijd. Gemiddeld gaat het om drie tot vijf dagen, maar het kan meer zijn. Iedere repatriëring is weer anders vanwege de persoonlijke omstandigheden van de overledene, de lokale en nationale autoriteiten en jaargetijden.

Een overledene kan met een vliegtuig of een ambulance worden thuisgebracht. Binnen een straal van gemiddeld 1.000 kilometer, is vervoer over de weg sneller dan met een vliegtuig.

Wet op de Lijkbezorging

Een overledene mag niet eerder dan 36 uur na overlijden begraven of gecremeerd worden. En niet later dan 6 werkdagen na het overlijden. Dit staat in de Wet op de lijkbezorging (Wlb). Bij begraven of cremeren na 6 werkdagen door bijvoorbeeld repatriëring, is toestemming nodig van de burgemeester van de gemeente waar de overledene staat in geschreven.

Repatriëring, wat kost dat?

Het vervoeren van een overledene zorgt voor heel veel stress en zorgen en kan erg duur zijn. Het is daarom zeer raadzaam om voor de kosten van een repatriëring verzekerd te zijn. Zo voorkomt u dat uw nabestaanden worden opgezadeld met deze hoge kosten. Informeert u eens bij uw uitvaartverzekeraar of u bent verzekerd voor deze kosten. Hebt u geen reis- of uitvaartverzekering? Dan kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Afhankelijk van de plek vanaf waar de overledene moet worden vervoerd, kunt u rekenen op een kostenplaatje tussen de € 6.000 en € 8.000.

Repatriëring, wat moet u weten?

We reizen tegenwoordig heel wat af. Het is niet ondenkbaar dat u of een naaste in het buitenland komt te overlijden. Wat kunt u doen om te voorkomen dat nabestaanden met veel zorgen achterblijven?

  • Controleer de voorwaarden van uw uitvaart- en reisverzekering voordat u op reis gaat en maak zo nodig een aanpassing. Houdt u alle belangrijke telefoonnummers bij de hand, ook die van de Alarmcentrale en mogelijk die van de door u gekozen uitvaartondernemer
  • Zet in het buitenland nooit een handtekening onder een willekeurig document na een overlijden. Zorg via de Nederlandse Ambassade voor een tolk
  • Pas wanneer de overledene thuis is, kunt u samen met de uitvaartondernemer een datum voor de uitvaart plannen. Zo voorkomt u rouwkaarten met een verkeerde uitvaartdatum of kosten omdat u een afscheidslocatie moet annuleren.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.