Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 3: Contact met uitvaartverzorger

Elektrisch cremeren

Groene uitvaart

Milieubewustheid is een van de sleutelwoorden van onze huidige maatschappij. Ook is dit het geval in de uitvaartbranche, bijvoorbeeld door middel van elektrische rouwauto’s en duurzame kisten. Onlangs is er nog een doorbraak geweest voor de groene uitvaart, de eerste elektrische crematieoven is namelijk geplaatst in Geleen (2019). Elektrisch cremeren brengt namelijk een aantal grote voordelen met zich mee.

De voordelen van elektrisch cremeren

Voor een gas crematie is gemiddeld 60 kubieke meter aan gas nodig. Om dit in perspectief te stellen, een gemiddeld huishouden verbruikt per maand zo’n 120 m3 aan gas. Het uitvoeren van twee crematies staat dus bijna gelijk aan het gasverbruik van een normaal huishouden in een hele maand! Dit is tevens ook het eerste grote voordeel van elektrisch cremeren. Het is dan ook het doel om deze energie op een groene manier op te wekken door wind- of zonne energie. Daarnaast wordt de CO2 uitstoot ook drastisch verminderd bij een elektrische crematie. Dit wordt namelijk met 113 kilogram per crematie worden teruggebracht met deze nieuwe techniek.Tot slot is de elektrische oven ook een stuk efficiënter dan zijn meer vervuilende voorgangers.

Hoe werkt het?

Elektrisch cremeren werkt bijna hetzelfde als een elektrische oven die u thuis heeft. Echter, het verschil is dat de crematieoven natuurlijk een stuk groter is. Daarnaast kunnen er in de oven van het crematorium veel hogere temperaturen worden bereikt, namelijk 800 graden Celcius. Deze temperatuur wordt evenredig verdeeld door ventilatoren en wordt gegenereerd door verwarmingselementen. Het stoffelijk overschot dat niet verbrand kan worden gaat vervolgens door de cremulator (een toestel dat wordt gebruikt om het as te bewerken) waarna er 2,5 tot 3 kilogram as zal overblijven.

Andere groene alternatieven

Tegenwoordig is elektrisch cremeren de meest milieuvriendelijke manier van lijkbezorging die is toegestaan in Nederland. Toch zijn er een aantal alternatieve technieken die nog beter zijn voor onze omgeving zoals cryomeren en resomeren.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.