Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 3: Contact met uitvaartverzorger

De laatste verzorging van de overledene

Na een overlijden kan een lichaam op verschillende manieren in conditie gehouden worden; gekoeld, gebalsemd, via thanatopraxie of met geïmpregneerde klei in combinatie met actieve koolstof. De manier is afhankelijk van de periode dat het lichaam in goede conditie gehouden moet worden. Hieronder leest u meer thanatopraxie, een lichte vorm van balseming

Wat is thanatopraxie?

Na het overlijden raakt het lichaam in verval en begint het lichaam in staat van ontbinding te raken. Dit proces kan worden afgeremd of gestopt door te conserveren. Het bloed uit de aderen wordt voor het grootste deel vervangen door een conserverend middel; formaline. Het aangezicht van de overledene blijft natuurlijk roze. Zo blijft de overledene langer herkenbaar voor de nabestaanden. Dit kan helpen bij de rouwverwerking en als troost. Daarnaast is koeling bij deze techniek overbodig. Hierdoor hebben de nabestaanden geen last van een constant gebrom van een koelplaat.

Wat is balsemen?

Balsemen is het voor langere tijd conserveren van een lichaam. Bij dit proces worden chemische stoffen, formaldehyde opgelost in water en toegediend waardoor het afbraakproces wordt vertraagd of zelfs kan worden stopgezet. In de historie werd vaak voor deze techniek gekozen door leden van het Koningshuis of geestelijken. Wanneer een lichaam verplaatst moet worden naar het buitenland is balsemen toegestaan als ook wanneer een lichaam ter beschikking is gesteld aan de wetenschap.

In Nederland is deze manier van conserveren in het algemeen niet toegestaan. Nadat in 2010 de Wet op de lijkbezorging is aangepast, kan toestemming worden aangevraagd via het Ministerie van Volksgezondheid, Welvaart en Sport. Het is in Nederland niet toegestaan om het lichaam van een overledene te balsemen. Of te behandelen op een andere manier die meer dan 10 dagen effect heeft. U kunt ontheffing van dit verbod aanvragen bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Na het balsemen krijgt het lichaam meer kleur doordat de vloeistof in het lichaam wordt gecirculeerd. Deze vloeistof met kleurstoffen zorgt voor een natuurlijke, roze kleur. Voor de nabestaanden is het een prettiger en beter herkenbaar aangezicht. Niet alle veranderingen in het lichaam, zoals bloeduitstortingen, kunnen door balseming worden vervaagd. Dan is een speciale make-up een oplossing.

Wat is het verschil tussen thanatopraxie en balsemen?

Bij balseming is het doel het conserveren van een lichaam voor langere tijd.
Bij thanatopraxie geldt een maximale periode van 10 dagen. De gebruikte conserveermiddelen verschillen ook. Het percentage formaline is bij balseming veel hoger. Naast formaline worden in beide technieken mineralen, zouten en kleurstoffen toegevoegd aan het conserveringsmiddel.

Bij balseming is het doel het conserveren van een lichaam voor langere tijd.
Bij thanatopraxie geldt een maximale periode van 10 dagen. De gebruikte conserveermiddelen verschillen ook. Het percentage formaline is bij balseming veel hoger. Naast formaline worden in beide technieken mineralen, zouten en kleurstoffen toegevoegd aan het conserveringsmiddel.

Wat is afleggen precies?

Afleggen is het verzorgen van het lichaam direct na een overlijden. Het afleggen mag pas gebeuren nadat een arts de overledene geschouwd heeft. De reden daarvan is dat moet worden vastgesteld of er sprake is van een natuurlijk overlijden.  Als er sprake is van een natuurlijk overlijden, dan staat het lichaam ter beschikking van de nabestaanden, die onder andere mogen besluiten over het afleggen. Als er geen sprake is van een natuurlijk overlijden, dan mag dat pas nadat de officier van justitie het lichaam heeft ‘vrijgegeven’. In het geval dat de overledene organen of weefsels doneert, wordt dat uiteraard gedaan voordat het lichaam wordt afgelegd.

Advies en informatie

Bij Decidee geven de aangesloten uitvaartondernemers precies aan hoe zij omgaan met uw wensen voor een persoonlijke, unieke uitvaart. Daarbij staan de wensen van de overledene of de familie en nabestaanden voorop.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.