Alles over de dood
Alle informatie op een rij voor op het juiste moment
Alle informatie op een rij voor op het juiste moment
Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.
Lees meerInformatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart
Stap 1: Moment van overlijden
Stap 2: Huisarts opbellen
Stap 3: Contact met uitvaartverzorger
Stap 4: Laatste verzorging
Stap 5: Familie bespreking
Stap 6: Nabestaanden inlichten
Stap 7: Opbaarlocatie bepalen
Stap 8: Rouwbezoeken
Stap 9: Uitvaart organiseren
Wanneer iemand vanuit Nederland in het buitenland gecremeerd of begraven wil worden, mag dat. Er zijn geen wettelijke regels voor of tegen die wens. Wat belangrijk is om te weten, is dat de wettelijke regels omtrent een overlijden en crematie van dat betreffende land gelden, niet de Nederlandse wetten en regels. De specifieke wens om te worden begraven in het buitenland heeft vaak een religieuze achtergrond. Cremeren in het buitenland is soms ook het gevolg van noodzaak of een financiële noodzaak. Als de familie en nabestaanden de kosten van repatriëring náár Nederland niet kunnen betalen, dan wordt het lichaam in het buitenland begraven of gecremeerd volgens plaatselijke gewoonten.
Iemand kan overlijden in het buitenland in een ziekenhuis, buiten het ziekenhuis of door bijvoorbeeld een ongeluk of misdrijf. Wanneer iemand overlijdt in het buitenland stelt de arts daar de akte van overlijden op. De aangifte van overlijden wordt gedaan in de gemeente waarin iemand is overleden.
Bent u geheel of gedeeltelijk verzekerd voor de hoge kosten van een uitvaart in het buitenland? Wanneer u om religieuze redenen een begrafenis in het buitenland wenst, bent u vaak verzekerd. Maar wat is uw kostendekking als u onverwacht in het buitenland komt te overlijden? Het is verstandig om na een overlijden eerst te bellen met de uitvaartverzekeraar in Nederland en de Alarmcentrale. Daarna kunt u de reisverzekeraar bellen over de extra kosten. Wanneer iemand voor een werkgever in het buitenland werkt, vergoedt deze werkgever mogelijk de kosten van cremeren of begraven.
Een crematie in het buitenland wordt verzorgd door een plaatselijke uitvaartondernemer. Wanneer de taal een barrière is, zorgt de Nederlandse Ambassade voor een tolk.
Bij ene overlijden in het buitenland kunt u als nabestaanden alles in werking stellen om de overledene in Nederland te laten begraven of cremeren. Wanneer dat bijvoorbeeld financieel niet mogelijk is, kunt u kiezen voor een crematie in het buitenland. Om familie en andere nabestaanden de kans te geven naar het land te reizen en afscheid te nemen, kan de overledene in het buitenland eerst worden opgebaard. Na de crematie kan de asbus met de nodige papieren mee terug naar Nederland. U mag deze asbus zelf meenemen in het vliegtuig. U kunt ook een repatriëringsbedrijf inschakelen.
In Nederland moet aangifte worden gedaan van het overlijden van uw dierbare in de gemeente waar de overledene is ingeschreven. Hiervoor heeft u de akte van overlijden nodig, die u heeft ontvangen van de lokale autoriteiten.