Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 3: Contact met uitvaartverzorger

Crematorium zonder gas

Duurzaamheid, milieubewust leven, reizen en werken zijn tegenwoordig in onze maatschappij veelgebruikte termen. ‘We moeten van het gas af’ is een veelgehoorde uitspraak.

Deze tendens zet zich door in de uitvaartbranche. Geleen heeft sinds 2019 de eerste crematoriumoven zonder gas. Elektrisch cremeren is op dit moment de meest milieuvriendelijke manier van lijkbezorging die is toegestaan in Nederland.

Groene crematie zonder gas; elektrisch cremeren

Op een groene manier cremeren heeft voordelen:

  1. Het bespaart enorm veel gas. Een crematie met gas kost gemiddeld 60 kubieke meter aan gas. Een gemiddeld gezin verbruikt per maand ongeveer 120 kubieke meter gas; twee crematies met gas kosten evenveel gas als een gezin verbruikt per maand.
  2. De CO-2 uitstoot verminderd aanzienlijk wanneer meer crematoria zonder gas cremeren.
  3. Elektrische ovens zijn efficiënter en minder vervuilend.

Hoe werkt een crematorium zonder gas?

Het klinkt gek, maar elektrisch cremeren werkt bijna hetzelfde als de elektrische oven die u thuis heeft. De elektrische ovens zijn natuurlijk wel veel groter. Deze ovens kunnen ook veel hogere temperaturen bereiken, minimaal 800 graden Celsius. Deze temperatuur wordt evenredig verdeeld door ventilatoren en wordt gegenereerd door verwarmingselementen. Het stoffelijk overschot dat niet verbrand kan worden gaat vervolgens door de cremulator (een toestel dat wordt gebruikt om het as te bewerken) waarna er 2,5 tot 3 kilogram as zal overblijven.

Meer groene alternatieven voor ‘normaal’ cremeren

Naast cremeren zonder gas, elektrisch cremeren, zijn er een aantal andere alternatieve technieken die nog beter zijn voor onze omgeving; Cryomeren en resormeren.

Cryomeren als alternatief voor gas

Cryomatie of promesse is een alternatieve uitvaarttechniek. De overledene wordt gevriesdroogd waarna slechts een kleine hoeveelheid poeder overblijft. Cryomeren is niet toegestaan in Nederland en wordt ook nergens in de wereld toegepast.

Resomeren

Resomeren is een techniek waarbij de stoffelijke resten van mens of dier onder druk met kaliumhydroxide opgelost in heet water.

Vragen of advies

Heeft u vragen omtrent een naderend overlijden en wilt u deze alternatieve manieren van cremeren zonder gas met ons bespreken? We geven u graag advies. De uitvaartexperts van Decidee zijn bereikbaar op 085-1304822.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.