Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 3: Contact met uitvaartverzorger

Wat moet u allemaal regelen bij een crematie?

Als een dierbare komt te overlijden staat alles even stil. U wordt overvallen door talloze emoties en tegelijkertijd moet u van alles regelen. Om u hierbij te helpen hebben wij een checklist voor u samengesteld met zaken waar u aan moet denken bij het regelen van een crematie voor uw dierbare. Ook hebben wij een checklist voor mensen die te maken hebben met een naderend overlijden van een dierbare.

Direct na het overlijden

Contacteer de (huis)arts: Neem contact op met uw (huis)arts. Het overlijden moet namelijk door hem/haar worden vastgesteld (dit heet schouwen). Als uw dierbare thuis is overleden neemt u contact op met de dienstdoende huisarts. Als dit in het ziekenhuis of verplegingshuis gebeurt, dan stelt de arts het overlijden vast.

Schouwen: Bij het schouwen geeft de arts ook een schriftelijke overlijdensakte aan de nabestaande. Deze moet binnen zes dagen na het overlijden worden ingeleverd bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente.

Buitenland: Mocht iemand in het buitenland overlijden, neem dan contact op met de reisverzekering en de Nederlandse Ambassade. Ook hier is het belangrijk dat u de overlijdensakte van de buitenlandse arts ontvangt en inlevert bij de gemeente in Nederland.

Contacteer de uitvaartondernemer: Neem contact op met een uitvaartondernemer. Zij zullen u begeleiden bij het alle zaken die u moet regelen, bijvoorbeeld met de aangifte van overlijden. Daarnaast kunt u ook aangeven of u uw dierbare thuis of in een uitvaartcentrum wilt opbaren.

Tip: Door alvast de uitvaart voor te bespreken met een uitvaartverzorger, krijgt u een goed beeld van wat er mogelijk is op basis van uw wensen en budget. Op www.decidee.nl kunt u kosteloos de uitvaartverzorger vinden die het beste bij u past.

Op de hoogte stellen: Licht familie en vrienden in en stel de werkgever op de hoogte van het overlijden.

Belangrijke vragen

Donnorregister: Staat de overledene in het donorregister?
☐ Verzekerd? Heeft de overledene een uitvaartverzekering? En zo ja, hoe is degene verzekerd?
☐ Testament? Heeft de overledene een testament en wat staat daar in
Wensen? Wat waren de wensen met betrekking tot de uitvaart?

Wat moet u regelen voor de crematie?

☐ Als u dit nog niet heeft gedaan: een uitvaartondernemer benaderen die u helpt bij het regelen van de crematie.

☐ Kies een datum en locatie voor de crematie.

Aankleding: Denk na over de aankleding van de plechtigheid en het afscheid. (rouwkaarten, kist of wade, bloemen, rouwvervoer, muziek, sprekers, catering na afloop, dankkaarten na afloop, etc.) Ook kunt u ervoor kiezen om de ceremonie vast te leggen met behulp van een fotograaf.

Tip: Tegenwoordig is meer mogelijk dan vroeger. Wees dan ook niet terughoudend bij de uitvaartondernemer omdat u denkt dat een verzoek misschien “te gek” is. Dat is namelijk niet zo.

Rouwkaarten: Verzamel alle adressen naar wie u de rouwkaarten wilt sturen.

Rouwadvertentie? Wilt u een rouwadvertentie plaatsen? Zo ja, in welke landelijke- of regionale kranten?

Kleding overledene: Denk na over de kleding, sieraden en make-up voor de overledene.

Wat moet u regelen na de crematie?

Wat doet u met het as? Wilt u (een deel) uitstrooien? Zo ja, waar? Wat voor urn wilt u? Wilt u het as in een herinneringsproduct verwerken zoals een sieraad?

Financiën: Het afhandelen van de financiën met de uitvaartondernemer. Die kan u hierbij helpen. Als u moeite hebt met het de kosten kunt u beroep doen op een lening van de gemeente.

Opzeggen van abonnementen, verzekeringen en andere lidmaatschappen. Denk ook aan social media, online streaming diensten en email accounts.

Verklaring van erfrecht: Raadpleeg, waar nodig, een notaris voor het opstellen van een verklaring van erfrecht. Doorgaans blokkeert de bank de rekening van de overledene. Zolang deze zijn geblokkeerd, kan er geen geld worden opgenomen en kunnen er geen betalingen plaatsvinden. Om deze blokkering op te heffen heeft de bank soms een verklaring van erfrecht nodig.

Het informeren van de bank, het pensioenfonds, de verhuurder of woningbouwvereniging en het regelen van leningen en/of hypotheek. Een erfrecht adviseur kan eventueel helpen om een nalatenschap zowel juridisch, fiscaal als financieel juist af te wikkelen.

Voogdij: Indien nodig, het regelen van de eventuele voogdij.

Huisdieren? Denk ook aan de bestemming van eventuele huisdieren.

Vragen of advies

Heeft u vragen omtrent een naderend overlijden? Of wilt u onafhankelijk advies bij uw keuze voor een uitvaartverzorger die past bij wensen en budget? Bel dan de uitvaartexperts van Decidee op 085-1304822.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.