Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 3: Contact met uitvaartverzorger

Crematie of begrafenis?

De keuze voor een begrafenis of een crematie is vooral een persoonlijke keuze, misschien gebaseerd op een religieuze overtuiging. U ontzorgt uw nabestaanden wanneer u bij leven hebt kunnen aangegeven welke keuze u hebt gemaakt.

Wat is het verschil tussen een crematie of begrafenis?

Er is een duidelijk verschil tussen een crematie en een begrafenis. Bij een crematie wordt de overledene niet begraven maar na een eventuele afscheidsdienst gecremeerd. De nabestaanden mogen vaak aanwezig zijn tot aan het moment van het plaatsten van de kist in de crematoriumoven. De as ontvangen de nabestaanden pas na een aantal weken. Deze as kan worden uitgestrooid of in een urnenmuur worden geplaatst. Een optie is dat de as over meerdere urnen wordt verdeeld, zodat meerdere kinderen of familieleden as kunnen bewaren. Dat geeft vaak veel troost.

Bij een begrafenis wordt de overledene in een kist of een lijkwade ter aarde besteld op een begraafplaats. Er zijn verschillende soorten graven;

  • Een algemeen graf, een graf voor korte duur
  • Een particulier of familiegraf

Een graf wordt aangekocht voor een aantal jaren. De familie kan al die jaren het graf bezoeken. Een nadeel van een begrafenis kan zijn dat nabestaanden zich verplicht voelen dit graf te bezoeken. Daarnaast hebben zij de financiële plicht de kosten voor het graf te betalen.

De kosten van een crematie en begrafenis

Voor elk budget kunnen uitvaartverzorgers een persoonlijk en waardige uitvaart regelen.

De kosten van een begrafenis zijn veel hoger dan die voor een crematie. U krijgt bij een begrafenis de kosten voor het delven van het graf, de grafrechten en het plaatsen van de grafsteen berekend. Deze kosten worden bij een crematie niet berekend. De kosten per begraaf- of crematielocatie verschillen enorm. Het is verstandig om bij verschillende locaties de kosten op te vragen. Dat kan de uitvaartondernemer ook voor u doen.

Bij elke keuze heeft u te maken met de vaste kosten voor bijvoorbeeld de uitvaartondernemer, het cremeren of het begraven zelf. Veel andere kosten hebt u zelf in de hand en zijn afhankelijk van uw persoonlijke wensen. U kunt bijvoorbeeld kiezen om thuis en afscheidsdienst te houden, zelf een mooi boeket te maken of zelf de kaarten te ontwerpen.

Advies en tarieven

Op Decidee hebben alle uitvaartondernemers de prijsopbouw van een crematie of begrafenis inzichtelijk gemaakt voor u. U kunt via Decidee rechtstreeks een aanvraag doen bij de uitvaartverzorger van uw keuze. Voor hulp of advies kunt u altijd contact opnemen met onze uitvaartexperts op 085-1304822

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.