Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 3: Contact met uitvaartverzorger

As uitstrooien na een crematie

Het moment na de crematie waar u het as van uw dierbare uitstrooit is voor veel mensen een emotioneel moment. De meeste nabestaande kiezen een plek uit waar hun geliefde graag kwam of vaak ging wandelen. Maar mag je het as wel overal uitstrooien en wat zijn de regels daarvoor?

Waar mag het wel en waar niet?

In Nederland mag je op heel veel plekken as uitstrooien, zowel op open zee als het land. De regels hierover zijn per gemeente bepaald. Laat u dus, voordat u uw dierbare wilt uitstrooien, altijd eerst even informeren bij de gemeente over de regels. Zo is het in de gemeente Den Haag dus niet toegestaan om, in de zomermaanden, as tussen zonsopgang en zonsondergang uit te strooien op het strand. Vraag ook altijd toestemming aan de eigenaar als u as wilt uitstrooien op privé terrein. Een derde optie is om de urn in zijn geheel te begraven in uw eigen tuin. Let hierbij wel op dat het as niet los in de urn mag zitten. Het as moet in een gesloten asbus in de urn geplaatst worden.

As uitstrooien in het buitenland

In Nederland zijn er dus talloze mogelijkheden beschikbaar. U kunt er ook voor kiezen om het as uit te strooien in het buitenland. Neem in dit geval altijd eerst contact op met de ambassade van het land in kwestie naar de mogelijkheden. Ook is het belangrijk als u gaat vliegen om de luchtvaartmaatschappij in te lichten dat u een urn meeneemt. Tot slot raden wij u aan om een Engelstalige omschrijving van de crematie mee te nemen om eventuele problemen te voorkomen.

As per ballon verstrooien

Tegenwoordig kunt u er ook voor kiezen voor een “ballonverstrooiing”. Dit mag in Nederland vrijwel overal, zolang de richting en bestemming van de ballon maar niet beïnvloed wordt. Als de ballon een hoogte van ongeveer 20 kilometer bereikt, knapt hij en wordt het as verspreid.

De kosten

De kosten van het verstrooien hangen af van uw keuze. Het uitstrooien in uw eigen tuin is natuurlijk gratis. Maar als u dit wilt doen op een strooiveld van een begraafplaats of crematorium, dan zijn daar vaak wel kosten aan gebonden. Afhankelijk van de strooiplaats kunnen de kosten oplopen tot 140 euro.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.