Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 3: Contact met uitvaartverzorger

Crematie en spiritualiteit

Vergeleken met vroeger kiezen steeds meer mensen voor een crematie boven een begrafenis. Dit heeft serieuze gevolgen voor de ervaring van spiritualiteit tijdens het leven maar ook na de dood bij nabestaanden en bij de overledene zelf. Ook in het leven van nuchtere mensen gebeuren rondom een overlijden bijzondere dingen. Als u erin gelooft tenminste.

Spiritualiteit en cremeren, wat gelooft u?

Bij een overlijden verlaat de geest niet direct het lichaam. Hoe snel dat wel gebeurt, hangt af van hoe innig de overledene verbonden was met spullen, eten en drinken, macht en comfort. Hoe minder u gehecht was aan bezittingen, hoe eerder u uw lichaam kunt loslaten.

Voor spirituele mensen is cremeren de beste oplossing om een lichaam snel te verlaten. Zij realiseren zich dat zij door de snelle overgang, wel oog- en gevoel getuigen kunnen zijn van hun eigen crematie, zeker wanneer zij teveel gehecht waren aan aanzien en materialisme.

Bent u niet spiritueel ingesteld, dan komt deze voorstelling vast als een schok. Bij een begrafenis heeft de geest meer tijd om afscheid te nemen van het lichaam. Om een termijn aan te geven; een week tot een maand. Als u erin gelooft tenminste.

Een blik in het hiernamaals

Zijn er mensen die totaal niet gehecht zijn aan aardse bezittingen en macht waardoor zij bij een crematie geen last hebben van verbrandingsgevoelens? Ja, die bestaan, misschien..

Het zijn mensen die geen enkel gevoel hebben bij een lichamelijke beleving als seksualiteit, eigenbelang of bezit. Voor deze spirituele aardbewoners is een onbaatzuchtige liefde voor de medemens de gewenste vrijheid, de spiritualiteit. Deze universele liefde zorgt voor de afleiding voor het hebben van spullen, eigen plezier en macht en verlegt de focus naar een spirituele aandacht voor alles wat leeft. Een lichaam is in die zin maar een omhulsel. ‘U bent niet uw lichaam, u hebt een lichaam.’ Wanneer u teveel op uzelf was gefocust tijdens het leven, zou u na uw overlijden in wroeging hierover moeten verder leven. Hoe lang? Dat weet niemand. Als u erin gelooft tenminste.

Cremeren of begraven. Wat is beter voor uw ziel?

Na het lezen van deze woorden, is de keuze tussen begraven of cremeren wellicht in een heel ander daglicht gezet. Wat is nu beter voor uw ziel, als u erin gelooft? Begraven kan u het gevoel geven dat uw lichaam letterlijk weer onderdeel mag uitmaken van de natuur. Daar waar het lichaam en de ziel ooit zijn begonnen. Wanneer u tijdens uw leven al veel positieve ervaringen hebt verteerd, kunt u dat leven tijdens een crematie ook makkelijk loslaten. Als u daarin gelooft, tenminste.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.