Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 3: Contact met uitvaartverzorger

Crematie als moslim

Eeuwige grafrust is belangrijk voor moslims. Het is één van de belangrijkste tradities binnen het islamitische geloof. Daarom worden de meeste moslims die in Nederland wonen in hun land van herkomst begraven. Moslims en cremeren is anno niet mogelijk.

Begraven, niet cremeren volgens Profeet Mohammed

Cremeren is binnen de islamitische geloofsgemeenschap absoluut nog geen optie. Vooral veel Turkse en Marokkaanse moslims uit Nederland worden na hun dood in het land van herkomst begraven. Moslims zouden eigenlijk daar moeten worden begraven waar ze zijn overleden zijn. Momenteel zijn er nog niet voldoende faciliteiten om islamitisch begraven te worden volgens de eigen godsdienst codes en -rituelen. Een toenemend aantal begraafplaatsen in Nederland maakt ruimte voor een Islamitisch deel van de begraafplaats.

Uitvaartverzekering bij repatriëring moslims

Hoewel islamitisch begraven in Nederland mogelijk is doordat begraafplaatsen vaker een deel van de begraafplaats reserveren voor deze groep, laten veel nabestaanden hun overledene overvliegen naar het land van herkomst. De uitvaartverzekeringen hebben de hoge kosten hiervan standaard meegenomen in een aparte clausule, de buitenlandpolis.

Eeuwige grafrust

Volgens islamitische traditie ligt een overledene in het graf voor eeuwige rust. Op reguliere begraafplaatsen kunnen de grafrechten afgekocht worden voor 10 tot 30 jaar. Na die periode kan het recht meerdere keren verlengd worden. Gebeurt dat niet, omdat nabestaanden bijvoorbeeld inmiddels ook zijn overleden of verhuisd, dan wordt het graf aan het eind van de afgekochte termijn ontruimd. Op de mogelijk nieuwe islamitische begraafplaats Ryad al Jannah is dit niet aan de orde en is eeuwige rust gegarandeerd.

Stichting Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen In Nederland (BIBIN) is een tv-actie gestart om geld in te zamelen voor mogelijk de grootste islamitische begraafplaats van West-Europa in Zuidlaren. In het kleine Drentse plaatsje is door BIBIN een vergevorderd plan neergelegd voor 1.400 eeuwigdurende graven.

Islamitisch rouwen

Het lichaam van de overledene wordt na het wassen naar de moskee gedragen door zoveel mogelijk mannen uit de familie. Door het lichaam te dragen toon je respect voor de overledene. Het gezicht wordt richting Mekka gelegd. Gelukkig mogen tegenwoordig vrouwen ook deel uitmaken van een islamitische begrafenis, zij het op afstand. Na de begrafenis geldt een eerste rouwperiode van 3 dagen. In die dagen worden de nabestaanden gesteund en voorzien van eten door en van familie en buurtbewoners. Wanneer vrouwen hun man verliezen geldt voor hen een tweede rouwperiode van 4 maanden en 10 dagen. De overige familieleden rouwen 40 dagen met dagelijkse gebeden om de overledene op te laten nemen in het paradijs, in Djenna. Bidden op een begraafplaats is niet wat moslims doen. Zij reciteren wel op willekeurige graven uit de Koran voor zielenrust van alle overledenen.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.