Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 3: Contact met uitvaartverzorger

Crematie als christen

Als Jezus terugkomt

‘Als Jezus terugkomt, staan de gelovigen op uit de dood.’ Dat kan dus alleen maar wanneer de overledene is begraven, vonden de christenen. Het is absoluut niet gezegd, dat zij die hebben gekozen voor cremeren, in dat geval pech hebben. De christelijke begrafenis heeft nog steeds grote symbolische betekenis. Met begraven volgt u een Bijbelse lijn.

Christenen en begraven of cremeren, een dilemma

Nog veel christenen kiezen traditioneel voor een begrafenis boven een crematie. Zij geloven sterk in de wederopstanding na een begrafenis. In de Bijbel staat overigens geen verbod op cremeren. Voor God heeft ook het lichaam waarde, de hele mens heeft waarde; de geest, de ziel en het lichaam. Predikanten krijgen vaker het verzoek om ook tijdens een crematie een meditatief woord te spreken.

Zaaien en wederopstanding

Het begraven van een lichaam is als het zaaien van het lichaam in de aarde, in de wens en de verwachting dat het eens weer op zal staan. Christenen volgen met die traditionele handeling het lichaam van Jezus dat ook eerst werd begraven voordat het weer opgewekt werd. Missen we nu de wederopstanding als we gecremeerd worden? Nee, niet meer lijkt de tendens. In beide gevallen vergaat het lichaam tot stof. In essentie gaat het erom of de Heer in staat is het vergane lichaam op te wekken. En dat is Hij, zo geloven de christenen. De gereformeerde gezindte lijkt cremeren van christenen tot op heden vooral op Bijbelse gronden af te wijzen.

Pastor en predikant

De Bijbel vermeldt geen verbod op cremeren, maar wel belangrijke argumenten voor begraven. Gods gebod om Hem en uw naasten lief te hebben als uzelf staat predikanten toe om ook bij een crematie  niet weg te blijven als een familie vraagt deel te nemen. Cremeren is geaccepteerd als een acceptabele manier van lijkbezorging onder christenen anno nu.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.