Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 3: Contact met uitvaartverzorger

Een begrafenis zonder lichaam, kan dat?

Het komt vaker voor dat mensen het leven van een dierbare moeten vieren zonder dat het lichaam aanwezig is bij de ceremonie. Dit gebeurt regelmatig bij overledenen die hun lichaam beschikbaar hebben gesteld aan de wetenschap. In deze gevallen moet het lichaam binnen 24 uur bezorgd zijn bij het instituut waar het gebruikt wordt. Er zijn ook andere situaties waar een begrafenis plaatsvindt zonder het lichaam van de overledene, bijvoorbeeld als het stoffelijk overschot is verdwenen na een ongeval, misdrijf of een natuurramp. Helaas gaan de nabestaanden in deze gevallen vaak door een periode van onzekerheid. Zo moeten zij mogelijk in angst afwachten en hopen dat hun dierbare gered kan worden door reddingswerkers. Wanneer dit niet gebeurt komt er toch vaak een moment dat nabestaanden samen willen komen om afscheid te nemen van hun dierbare.

Hoe werkt een begrafenis zonder lichaam?

Bij het organiseren van een uitvaart wordt over het algemeen de hulp van een uitvaartondernemer ingeschakeld. Die helpt met het verzorgen van het lichaam en bij het maken van moeilijke keuzes als de kist. Die helpt bijvoorbeeld bij het kiezen van een geschikte uitvaart of bij het verzorgen van het lichaam. Maar de uitvaartondernemer kan u ook helpen van het organiseren van een afscheid in het geval dat er geen lichaam is. Natuurlijk bent u ook vrij om zelf een passend afscheid te organiseren. Een ander veel voorkomende manier van afscheid nemen zonder plechtigheid is bij de familie thuis waar zij gezamenlijk afscheid nemen van hun dierbare.

Krijg ik dan wel een graf?

Aangezien er bij een uitvaart zonder lichaam geen officiële begrafenis of crematie plaatsvindt, is er ook geen graf voor de nabestaanden om te bezoeken. Desalniettemin hebben veel families behoefte aan een herdenkingsplekje voor de overledene om naar terug te komen. Dit kan op de begraafplaats, maar ook bij u thuis.

Kosten

Maar wie betaald deze kosten? Dat verschilt per verzekeraar en per verzekering of het bedrag wordt uitgekeerd als er geen lichaam aanwezig is. Neem dus altijd even contact op met uw verzekeraar, zij kunnen u aangeven of u het bedrag wel of niet uitgekeerd krijgt.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.