Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 3: Contact met uitvaartverzorger

Begrafenis zonder kist

Doorgaans wordt een overledene in Nederland in een kist begraven maar wat zijn de regels hierover? Met dit in gedachte kwamen wij op de vraag: Een begrafenis zonder kist, mag dat eigenlijk wel? Wij zochten het voor u uit.

Wet op lijkbezorging

Volgens de Wet op lijkbezorging zijn nabestaanden niet verplicht om een dierbare in een kist te begraven of cremeren. Er zijn een aantal spelregels voor de kist. Deze mag (met uitzondering van kleine onderdelen zoals handvatten, schroeven, etc.) geen kunststoffen of metalen bevatten, ook moet een kist bepaalde afmetingen hebben.

Maar dan resteert de vraag: Mag je iemand zonder kist begraven? In artikel 8 van de wet staat dat een overledene in een kist of ander omhulsel moet worden begraven. Bijvoorbeeld in een lijkwade, mist deze bestaat uit een toegestaan materiaal. Het is daarentegen niet toegestaan om een lijk zonder enig omhulsel te begraven.

Waarom begraven zonder kist?

Er zijn verschillende redenen waarom nabestaanden ervoor kiezen om hun dierbare met of zonder kist te begraven. Religieuze of culturele overwegingen zijn vaak leidend in het maken van een keuze. Bij het gebruik van een lijkwade zijn de contouren van de overledene nog zichtbaar wat voor sommige nabestaanden erg confronterend kan zijn. Anderen ervaren een uitvaart zonder kist juist als persoonlijker. Mocht u ervoor kiezen om uw dierbare te begraven in een ander omhulsel dan een kist, dan is het belangrijk dat u de begraafplaats informeert over de mogelijkheden.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.