Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 3: Contact met uitvaartverzorger

Wat te regelen bij een begrafenis

Als een dierbare komt te overlijden staat alles even stil. U wordt overvallen door talloze emoties en tegelijkertijd moet u van alles regelen. Om u hierbij te helpen heeft Decidee een checklist voor u samengesteld met zaken waar u aan moet denken bij het regelen van een begrafenis voor uw dierbare. Ook hebben wij een checklist voor zij die te maken hebben met een naderend overlijden van een dierbare.

Wat regelt u direct na een overlijden?

Wat moet u eigenlijk regelen voor een begrafenis direct na een overlijden?

  • Belt u de huisarts/arts. Het overlijden moet door een arts worden vastgesteld.
  • U ontvangt na het schouwen een schriftelijke overlijdensakte. Deze akte moet u binnen 6 dagen na het overlijden inleveren bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente.
  • Buitenland; wanneer iemand in het buitenland overlijdt, neemt u dan contact op met de reisverzekeraar en de Nederlandse Ambassade. Vraagt u ook dan om een overlijdensakte.
  • Belt u de begrafenisondernemer. Hoe u ook verzekerd bent, u bent altijd vrij om een eigen begrafenisondernemer te kiezen!
  • Stelt u familie, vrienden, buren en andere nabestaanden op de hoogte. Vergeet niet de eventuele werkgever in te lichten.

Belangrijke vragen bij een uitvaart

Bij een overlijden komen veel vragen naar boven;

  • Is er een donorregistratie?
  • Heeft de overledene een uitvaartverzekering?
  • Is er een testament en wat staat daar precies in?
  • Wat zijn de persoonlijke wensen met betrekking tot de begrafenis?

Tip: Door de begrafenis vooraf te bespreken met een uitvaartverzorger, krijgt u een goed beeld van wat er mogelijk is op basis van uw wensen en budget. Via Decidee kunt u zelf vrijblijvend de uitvaartverzorger die het beste bij u past zoeken. Decidee geeft u een onafhankelijk inzicht in de tarieven en diensten van de aangesloten uitvaartondernemers.

Wat regelt u verder nog voor een begrafenis of crematie?

Met de bovenstaande checklist hebt u nog geen begrafenis geregeld. U moet nog meer keuzes maken; een datum en een afscheidslocatie kiezen, de afscheidsplechtigheid vormgeven, rouwkaarten maken en versturen, een rouwadvertentie opmaken, een kist of lijkwade kiezen en ga zo maar door.

Belangrijk is ook de keuze voor een begraafplaats. De vaste kosten van een begrafenis verschillen per begraafplaats. Deze kosten bestaan uit het delven van het graf, de grafrechten, het onderhoud van het graf en de kosten voor het plaatsen van de grafsteen.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.