Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 3: Contact met uitvaartverzorger

Lichaamsdonatie voor de wetenschap, geen begrafenis

Een groot aantal mensen in Nederland willen na hun overlijden hun lichaam ter beschikking stellen van de medische wetenschap. Wanneer u uw lichaam ter beschikking van de wetenschap stelt, kunt u geen reguliere begrafenis houden. U hebt beperkt de tijd, soms maximaal 24 uur, om afscheid van de overledene te nemen. Dat kan totdat de uitvaartonderneming het lichaam komt ophalen. Een afscheidsplechtigheid kunt u in dat geval op een later tijdstip plannen. U kunt ook op een heel ander tijdstip een herdenkingsdienst houden.

Doneren voor de wetenschap

Mensen die hun lichaam na overlijden ter beschikking stellen van de wetenschap helpen mee om nieuw medische ingrepen mogelijk te maken en bestaande ingrepen te verfijnen.

Het helpt artsen bij hun opleiding. Lichaamsdonatie is voor de wetenschap onmisbaar.

Na acceptatie van een lichaamsdonatie verzorgen en betalen de anatomische instituten of ziekenhuizen die bij een universiteit zijn aangesloten een aantal diensten. Uw lichaam ter beschikking stellen van de wetenschap is daarmee een voordelige manier van afscheid nemen. Hieronder een aantal opleidingsinstituten;

  • Erasmus MC Rotterdam
  • Leids Universitair Medisch Centrum
  • Universiteit Antwerpen
  • Radboud Medisch Centrum Nijmegen

Begrafenis en wetenschap

Het kan voor nabestaanden veel impact hebben om geen begrafenis te mogen regelen omdat u uw lichaam ter beschikking van de wetenschap hebt gesteld. Geeft u daarom tijdig en duidelijk aan dat dat wel uw uitdrukkelijke wens is. U moet uw wensen ook schriftelijk vastleggen in een handgeschreven wilsbeschikking bij de Afdeling Anatomie van een universiteit. U kunt op elk gewenst moment uw wens herzien.

Niet alle instanties retourneren de gecremeerde gedeeltelijke overblijfselen na een wetenschappelijk onderzoek. Het lichaam wordt vervolgens tijdens een anonieme begrafenis begraven. Dat kan soms jaren na het overlijden plaatsvinden.

Meer informatie over lichaamsdonatie?

Lichaamsdonatie is een uitvaart met een goed doel en een goedkoop alternatief voor een crematie of een begrafenis. U kunt contact opnemen met een anatomisch instituut bij u in de buurt. Zij vertellen u alles over dit onderwerp.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.