Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 3: Contact met uitvaartverzorger

Begrafenis in de kerk

Het is uw wens of de wens van de overledene om een begrafenis te houden in de kerk. Dat kan op basis van religieuze overtuigingen of gewoon omdat dit u dit een mooie afsluiting van uw leven vindt.

U kunt kiezen tussen een begrafenis in een katholieke of een protestants- christelijke kerk. Pas sinds de jaren zestig van de vorige eeuw is het voor gelovigen officieel mogelijk om gecremeerd te worden.

Traditionele begrafenis in de kerk

Een begrafenis heeft tegenwoordig een sterk persoonlijk karakter. Toch komen er nog ‘traditionele’ kerkelijke begrafenissen voor. Een onderdeel van een traditionele begrafenis in de kerk is de  uitvaartmis. U ontvangt een programmaboekje wanneer u de kerk betreedt en de pastoor leest bijbelteksten voor. De uitvaartmis is gericht op het leven in het hiernamaals, het paradijs en de wens dat de overledene daarin wordt opgenomen. Naast de kist staan kaarsen als symbool van het licht van God. De genodigden worden na de dienst naar de begraafplaats begeleid. Deze begraafplaats ligt vaak bij de kerk. Traditioneel is ook de rouwkleding, die is vaak stemmig en zwart.

Wat moet u regelen voor een kerkelijke uitvaart

Allereerst maakt u de keuze voor een kerk. Vaak is dat de kerk waar u tijdens  uw leven bent geweest en waar u lid van bent. Overlegt u met de begrafenisondernemer wat de mogelijkheden in uw regio zijn. Vervolgens plant u de begrafenis in de kerk;

  • U verifieert bij het secretariaat van de kerk of de kerk voor u beschikbaar is.
  • de kerkdienst en de tijden kunnen gepland worden
  • U licht de dominee of pastoor in
  • Wilt u gebruikmaken van het koor of de organist? Informeer hen over de wensen die u heeft ten aanzien van liederen en muziek
  • Het vervoer van de overledene naar de kerk
  • De avondwake, een vaste traditie vanuit de kerk

Kosten van begrafenis in de kerk

De kosten van een begrafenis in de kerk zijn afhankelijk van de gewenste dienst en de koffietafel die traditioneel hoort bij een uitvaart in de kerk. De kosten voor een kerkelijke ceremonie zijn gemiddeld tussen de € 300 en € 900.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.