Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 3: Contact met uitvaartverzorger

Algemeen of particulier graf; welke moet u kiezen?

Wat is het verschil tussen een algemeen of particulier graf?

Er zijn allerlei verschillen tussen een algemeen- en een particulier graf (ook wel een familiegraf genoemd). Het eerste verschil zit in de wetmatige eigenaar. Bij een algemeen graf staat het graf op naam van de begraafplaats of gemeente. De gemeente bepaald dan ook wie er in dat graf worden begraven. Dit gebeurt op chronologische volgorde van overlijden en de personen hebben dus geen onderlinge relatie. Een particulier graf daarentegen staat geregistreerd op de naam van de nabestaande familieleden. De persoon die de grafrechten krijgt bepaald wie er in dat graf begraven wordt. De grafrechten zijn overdraagbaar, hierdoor kan het graf in de familie blijven als de huidige rechthebbende komen te overlijden.

Een tweede verschil is de looptijd. Het algemeen graf kent over het algemeen een looptijd van 10 jaar (de minimale wettelijke grafrust). Maar deze termijn kan verschillen per begraafplaats. Na deze periode mag de eigenaar van de begraafplaats het graf ruimen. Wanneer er wordt gekozen voor een particulier graf, dan is dat graf voor een vooraf bepaalde tijdsduur beschikbaar, meestal voor 10 of 20 jaar. De periode is altijd vooraf bespreekbaar en kan na overleg verlengd worden. Een familiegraf is geschikt voor twee of drie lichamen.

Hoeveel kost een algemeen of particulier graf?

De kosten van een graf kunnen sterk uiteenlopen per gemeente. Zo betaalt u voor een algemeen graf in Enschede kost 710 euro (10 jaar) terwijl een graf met dezelfde looptijd in Amsterdam bijna 2.000 euro kost. Hetzelfde geld voor de kosten van een particulier graf, in ‘s-Hertogenbosch kost een dergelijk graf voor 20 jaar een respectievelijke €1.700 en in Haarlemmermeer lopen de kosten op tot wel €5.700. Naast de kosten van een graf kunt u ook kiezen voor een grafsteenverzekering. Hier leest u meer over grafsteenverzekeringen.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.