Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 1: Oriënteren op overlijden

Wie moet de uitvaart betalen?

In het algemeen geldt dat diegene die de opdracht voor de uitvaart geeft, de uitvaart betaalt. Dat zijn vaak de erfgenamen, als die er niet zijn de werkelijke opdrachtgever en daarna de onderhoudsplichtigen. Het komt vaak voor dat er onduidelijkheid ontstaat omdat het juridisch gezien complex kan zijn.

Uitvaartverzekering betaalt uitvaart

De kosten voor de uitvaart kunnen worden betaald uit de erfenis of de boedel die na een overlijden mogelijk beschikbaar zijn. Wist u dat de uitvaartkosten eerst worden verrekend met de erfenis voordat deze erfenis wordt toegekend aan de nabestaanden? Wanneer nabestaanden de erfenis om wat voor reden weigeren, blijven kinderen als erfgenamen altijd aansprakelijk voor de kosten van de uitvaart. Gelukkig zijn veel mensen verzekerd voor de uitvaartkosten of hebben zij gespaard om deze kosten te betalen. In sommige gevallen betaalt de werkgever van de overledene een begrafenisvergoeding aan diegene die de begrafeniskosten betaalde.

Wanneer betaalt gemeente uitvaart?

Het komt voor dat iemand overlijdt en er geen directe opdrachtgever, erfgenamen of onderhoudsplichtigen zijn. Dan zorgt de gemeente voor de uitvaart en betaalt de uitvaartkosten. De uitvaartkosten kunnen niet verhaald worden bij de echtgenot(e) van de overledene. Wanneer deze kosten niet betaald kunnen worden uit de erfenis of de boedel, heeft de gemeente de wettelijke bevoegdheid om kosten achteraf te verhalen op ouders, kinderen, behuwde kinderen en zelfs schoonouder en stiefouders van de overledene. Daarbij houdt de gemeente rekening met de financiële middelen van de nabestaanden.

Wet Bijzondere Bijstand

Als de nabestaanden een uitkering via de Sociale Dienst hebben, kunnen zij bijzondere bijstand aanvragen. Zij lenen een bepaald bedrag dat direct wordt uitbetaald aan de uitvaartondernemer. Het geleende bedrag moet terugbetaald worden.

Decidee helpt u graag

Ook in bijzondere omstandigheden kunt u zelf kiezen voor een uitvaartverzorger. In overleg met u is een sobere, maar persoonlijke uitvaart mogelijk. Hebt u vragen over dit onderwerp? Wij geven u graag vrijblijvend alle informatie. Wij zijn te allen tijde bereikbaar op 085-1304822.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.