Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 1: Oriënteren op overlijden

Welke documenten zijn handig om te bundelen?

Als een dierbare overlijdt, moeten veel praktische zaken geregeld worden. En dat in een zeer emotionele periode. Het is daarom verstandig om alle uitvaartgegevens, bankzaken, verzekeringen en uw uitvaartwensen bij elkaar te bewaren. Zo maakt u het voor u en uw nabestaanden een stukje makkelijker in een lastige periode. Denkt u ook aan de gegevens over het vastleggen van uw testament, een (donor)codicil of uw verklaring dat u uw lichaam ter beschikking van de wetenschap wilt stellen?

Uitvaartverzekeringsdocument

Het eerste dat na een overlijden duidelijk moet worden, is of de overledene een uitvaartverzekering heeft of niet. Niet iedereen in Nederland heeft een goed overzicht in zijn of haar verzekeringszaken en hoe hij of zij verzekerd is bij een overlijden. Die uitvaartverzekering is vaak op jonge leeftijd door ouders afgesloten. Het uit te betalen bedrag, het verzekerde bedrag, is vaak onbekend bij de verzekerde. Ook is vaak het verzekerde bedrag niet voldoende om een begrafenis of crematie tegen de tarieven van nu vorm te geven. Het komt ook te vaak voor dat mensen helemaal niet verzekerd zijn. Om daar na een overlijden achter te komen, is geen wenselijke situatie.

Uitvaartondernemer regelt papieren rondom een overlijden

Hebt u tijdens uw leven uw wensen met een uitvaartondernemer van uw keuze besproken? Dan liggen die wensen meestal vast in een wensenboekje bij de uitvaartondernemer. Zorg dat uw nabestaanden op de hoogte zijn van dit boekje of van uw wensen in het algemeen.

Wanneer u voor uw overlijden gekozen heeft voor een uitvaartondernemer, geeft u dat dan duidelijk aan in uw papieren. In Nederland zijn uw nabestaanden volkomen vrij in de keuze voor een uitvaartondernemer. Hoe vervelend zou het zijn wanneer zij voor een andere uitvaartondernemer kiezen?

Deze uitvaartondernemer kunt u ook op de hoogte brengen van uw bankdocumenten en verzekeringen, uw testament en een eventueel donorcodicil of een terbeschikkingstelling van de wetenschap.

Bankdocumenten en verzekeringen na overlijden

Om na een overlijden te beschikken over de bankrekening van een overledenen, hebben de banken een aantal documenten nodig. Niet alle documenten zijn op elk overlijden van toepassing. Goed om deze papieren op een zichtbare plek te leggen, naast de papieren van de uitvaartverzekeraar en de uitvaartondernemer.

  • Identiteitsbewijs erfgenaam en kinderen of wettelijke partner
  • Trouwboekje met bijgeschreven kinderen
  • Uittreksel van akte van overlijden
  • Uitrekstel Centraal Testamentenregister
  • Verklaring van erfrecht
  • Vrijwaring model I of II
  • Levensverzekeringen
  • Polissen
  • Papieren rondom inkomsten, bijvoorbeeld een pensioen

Testament voor erfenis of nalatenschap

Wilt u tijdens uw leven allerlei zaken alvast regelen? Dan maakt de notaris een testament voor u op. Met een testament kunt u bijvoorbeeld uw kind onterven of juist erfgenamen benoemen. U kunt ook regelen dat bepaalde familieleden niets of iets krijgen, bijzondere familiejuwelen bijvoorbeeld. Uw geld doneren aan een goed doel kunt u ook vastleggen via de notaris in een testament. De afspraken zijn wettelijk geldig tot u ze zelf tussentijds aanpast of overlijdt.

Ter beschikking van de wetenschap

Om een lichaam ter beschikking te stellen van de wetenschap, moet u zelf toestemming geven aan een anatomisch instituut. Dit instituut vraagt u om een handgeschreven verklaring, een codicil, op te stellen waarin u aangeeft dat u uw lichaam na uw dood afstaat aan de wetenschap. Omdat een lichaam dat ter beschikking is gesteld, snel naar het instituut vervoerd moet worden, is het belangrijk dat nabestaanden weten dat dit de wens van de overledene is. Wanneer u voor uw overlijden met een uitvaartondernemer hebt gesproken, is het verstandig om dit aan te geven.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.