Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 1: Oriënteren op overlijden

Weefseldonatie

Wat zijn weefsels?

Het menselijk lichaam is opgebouwd uit cellen. De cellen liggen vast in weefsels en zwerven niet los rond door het lichaam. Het lichaam heeft weefsels van organen, botten en spieren. Deze groep met cellen hebben dezelfde taak en bouw. De cellen hebben een onderlinge verbinding. Zij werken met elkaar samen om een bepaalt doel te bereiken. Voorbeelden van weefsels zijn: zenuwweefsel, spierweefsel, bindweefsel etc.

Welke weefsels worden er gedoneerd?

Niet iedereen is geschikt voor een weefseldonatie. De arts moet aan de hand van aanvullende informatie bepalen of de weefsels van de overledene persoon geschikt zijn. De arts stelt vragen over eventuele ziekte die er is geweest, medicijngebruik en levenswijze. Er zijn enkele weefsels die gedoneerd kunnen worden. Dat zijn: hoornvliezen, huid, harde oogrokken bloedvaten, hartkleppen, bot-, kraakbeen- en peesweefsel

Hoe werkt een weefseldonatie?

De meeste donaties vinden plaats in het ziekenhuis. Dit heeft te maken met de steriliteit van de operatie. Als de overledene binnen 6 uur is gekoeld kan de operatie tot maximaal 24 uur worden uitgevoerd. Huid, bloedvaten, hoornvliezen en hartkleppen donaties kunnen wel worden uitgevoerd in een obductiekamer of in het mortuarium. Als iemand thuis overlijdt, moet diegene worden opgenomen in het ziekenhuis.

Het uitvoeren van een weefseldonatie

Het uitvoeren van een weefseldonatie kost tijd omdat dit zorgvuldig moet gebeuren. De hartkleppen wordt als eerst uitgenomen. Hierna worden de andere weefsels verwijderd. Het doneren van de weefsels heeft een tijd van 8 tot 28 uur. Er spelen allerlei soorten factoren hier een rol: welke weefsels er gedoneerd worden, beschikbaarheid van de operatiekamer, tijdstip van overlijden, uitname team en noodzakelijk onderzoek.

Wat gebeurt er met het uiterlijk?

De operatie wordt zorgvuldig uitgevoerd zodat het uiterlijk van de overledene nog intact blijft. Er worden geen weefsels weggehaald op plekken die zichtbaar zijn tijdens het opbaren van de overledene. Er worden geen weefsels uit het gezicht, hals of handen weggenomen. Na de operatie worden alle wonden netjes gehecht en afgeplakt met pleisters. Soms plaatsten de dokteren protheses als bijvoorbeeld weefsels uit ogen of botten zijn verwijderd. Nadat de ogen worden gesloten valt er niks meer te zien van de protheses.

Wat gebeurt er na de weefseldonatie?

Na de weefseldonatie wordt de dierbare opgehaald. Dan is het de tijd om de dierbare op te baren. Dit kan zowel thuis als in een rouwcentrum. In een rouwcentrum krijgt de dierbare onderkleding die beschermd is. Als er weefsels uit botten of huid is gedoneerd, dan is het advies om de dierbare aan te kleden met lange mouwen en een lange broek. Als de dierbare thuis opgebaard wil worden, is het vooraf overleggen met de uitvaartondernemer het beste.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.