Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 1: Oriënteren op overlijden

Wat is een orgaandonor?

Bij een orgaandonatie staat u een orgaan af aan iemand die deze hard nodig heeft. Oorzaken kunnen zijn omdat het orgaan slecht of niet meer functioneert. Vanwege de slecht of niet werkende orgaan kan het leven in gevaar komen. Een transplantatie van een donor kan een optie zijn om het orgaan te vervangen en ervoor zorgen dat iemand het leven op een normale manier kan hervatten.

Registreren voor een orgaandonor

Vanaf 12 jaar kan iedereen orgaandonor worden. Via DigiD geeft u aan welke organen en weefsels gebruikt mogen worden na het overlijden. Het is geen verplichting om te registeren voor het doneren. Het is wel een eenvoudige manier om de wensen vast te stellen. Hierdoor weten de artsen tijdens de donoroperatie precies welke organen zijn mogen gebruiken. Artsen kunnen de wensen online bekijken in het donorregister.

Er kan een verschil gemaakt worden tussen verschillende soorten donaties

  • Donatie bij leven
  • Donatie na overlijden, non-heartbeating donor
  • Donatie na overlijden, heartbeating donor

Donatie bij leven

Het doneren van stamcellen of bloed komt vaak voor als mensen nog levend zijn. Dit komt namelijk omdat na de donatie het menselijk lichaam de cellen en het bloed zelf weer aanmaken. Tijdens de donatie komt er een kleine ziekenhuisopname bij kijken. De donaties zijn voor de donateur niet schadelijk. Een andere vorm van donatie bij leven is het doneren van een nier of lever. Hierbij is er een langere ziekenhuisopname en een hersteltijd aanwezig.

Donatie na overlijden, non-heartbeating donor

Een non-heartbeating donor is een persoon die overleden is en waarbij het hart niet meer klopt. Er kunnen na deze dood diverse weefsels worden gedoneerd. Voor het weghalen van de weefsels moet het lichaam naar het ziekenhuis gebracht worden als deze zich daar nog niet bevindt. Soms kan het weghalen van de weefsels ook plaatsvinden in een mortuarium. Er zijn een paar soorten organen die u bij deze dood kunt doneren. Dit zijn de nieren, lever en longen.

Donatie na overlijden, heartbeating donor

Bij een heartbeating donor is de persoon hersendood verklaart. Het hart wordt kunstmatig op gang gehouden en de persoon ligt aan de beademing. Bij deze manier van overlijden zijn de organen langer geschikt omdat de bloedcirculatie nog op gang wordt gehouden. De arts onderzoekt of het lichaam daadwerkelijk hersendood is en daarna kunnen de organen worden gedoneerd. De organen die worden afgestaan zijn: hart, lever, longen, pancreas, nieren en de dunne darm.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.