Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 1: Oriënteren op overlijden

Wat is belangrijk bij het kiezen van een uitvaartverzorger?

Wat van belang is bij de keuze voor een uitvaartondernemer is heel persoonlijk. De prijs is vaak één de belangrijkste dingen waar nabestaanden op letten. Veel belangrijker is het goede gevoel dat u hebt bij een uitvaartondernemer. U krijgt maar één keer de kans om het goed te doen.

Religie, traditie en de uitvaartondernemer

Afhankelijk van de uitvaartwensen van een overledene of de nabestaanden spelen geloof en traditie vaak een grote rol bij een begrafenis of crematie. Vindt u dit ook belangrijk? Dan is het raadzaam om uw keuze voor een uitvaartondernemer daarop te baseren. Deze ondernemer kan u aan de hand nemen in de tradities en de geloofstradities die u terug wilt laten komen. Uitvaartondernemers die kennis hebben van een bepaalde traditie of geloof, geven dat vaak aan. U kunt denken aan een Protestantse, Islamitische, Katholieke, Joodse of Hindoeïstische uitvaart.

Ervaring en creativiteit van de uitvaartverzorger

U mag verwachten dat een ervaren uitvaartondernemer u alle mogelijkheden en tarieven van een waardig en persoonlijk afscheid laten zien. De jarenlange ervaring in de uitvaartbranche kunnen een betrouwbare basis zijn in een hectische en emotionele periode. Dat kan een voordeel zijn. Aan de ander kant kunnen jonge, ambitieuze uitvaartverzorgers met verrassende eigentijdse ideeën en creativiteit komen. Ook de uitvaartbranche is een hele dynamische branche, de uitvaart van vandaag is zeker niet die van een aantal jaren terug.

Onafhankelijke uitvaartverzorger

Hebt u een uitvaartverzekering bij een uitvaartverzekeraar? Een beetje afhankelijk van het verzekerde bedrag, hebt u dat goed geregeld voor uw nabestaanden. Met een kapitaalverzekering kunt u met het uitgekeerde bedrag de uitvaart van uw wensen regelen met de uitvaartverzorger van uw keuze. Dat hoeft dus niet een uitvaartverzorger van de verzekeraar te zijn. Hebt u een dienstenpakket gekozen bij de uitvaartverzekeraar, dan bent u minder vrij in de keuze voor een eigen uitvaartondernemer, omdat u deze kosten dan niet vergoed krijgt. Het dienstenpakket wordt vaak tegen een scherp tarief aangeboden, maar de opties voor een zelfgekozen uitvaartlocatie of een uitvaartcentrum is bijvoorbeeld héél beperkt. Ook de diensten rondom een uitvaart zoals de catering, de kaarten en de keuze voor een kist, geven weinig keuzevrijheid. Voor eigen keuzes betaalt u als snel een bedrag extra. Een combinatie van beide verzekeringen geeft u het voordeel van het dienstenpakket en keuzevrijheid voor het daarnaast uitgekeerde verzekerde bedrag.

Wat vindt u belangrijk bij de keuze voor een uitvaartverzorger?

Lastig om vast te stellen wat u belangrijk vindt aan een uitvaartondernemer? Houdt u van religieuze tradities of vindt u eigenheid en creativiteit belangrijker? Hebt u te maken met kinderen of dementie onder de nabestaanden? Dat vraagt om extra aandacht tijdens de afscheidsweek en de begrafenis of crematie.

U kiest zelf de uitvaartondernemer met een kapitaalverzekering

Een uitvaartverzekering wordt over het algemeen op jonge leeftijd afgesloten door ouders of verzorgers. Dat scheelt in de premie. Hoe ouder u bent, hoe hoger de premie van de uitvaartverzekering. Met een kapitaalverzekering kunt u het volledige verzekerde bedrag vrij besteden. U kunt daarmee dus een eigen uitvaartondernemer in dienst nemen. Met een verzekerd dienstenpakket bent u verplicht om de diensten af te nemen bij de verzekeraar. Jammer, daarmee mist u een heleboel keuzevrijheid. Vaak worden extra wensen tegen flinke tarieven alsnog achteraf in rekening gebracht. Houdt u daar rekening mee?

CV van een uitvaartondernemer

Waar moet een uitvaartondernemer aan voldoen, vindt u? Best moeilijk om dat zo aan te geven, een uitvaart regelt u niet elke week. Via decidee.nl maakt u kennis met een groot aantal uitvaartondernemers in de grootste steden van Nederland. U kunt al deze uitvaartondernemer vrijblijvend vergelijken qua prijzen en diensten. De tarieven zijn gegarandeerd, u weet precies waar u aan toe bent!

 • Formeel of vernieuwend en informeel
 • creatief met oog voor detail
 • transparant in tarieven en diensten
 • ervaren, gecertificeerd
 • onafhankelijk of met eigen aula of uitvaartcentrum
 • in de buurt
 • voor ieder budget
 • één contactpersoon
 • klein en onafhankelijk team, persoonlijk, warm, betrokken
 • maatwerk of een algemene uitvaart
 • dementievriendelijk
 • nazorg voor verlies- en rouwgevoelens
 • geloof en traditie
 • kinder-of babyuitvaarten
 • groene uitvaart, duurzame uitvaart.

Een goed gevoel bij uw uitvaartverzorger

Boven alle feitelijke kenmerken en diensten van een uitvaartondernemer, is uw gevoel over die ondernemer veel belangrijker. Een uitvaart van een dierbare wilt u goed doen, u hebt maar één kans. De kosten van een uitvaart zijn natuurlijk belangrijk, maar niet het allerbelangrijkste. Goed om tijdens u leven in goede gezondheid alvast in gesprek te gaan met een onafhankelijke uitvaartondernemer bij u in de buurt.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.