Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 1: Oriënteren op overlijden

Wel of geen uitvaartverzekering?

Een uitvaart- of begrafenisverzekering is niet verplicht in Nederland. Het is wel verstandig om er één af te sluiten. Met een uitvaartverzekering laat u uw nabestaanden niet achter met de financiële zorgen van uw uitvaart. Ruim 70% van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Hoe jonger u een start met een uitvaartverzekering, hoe lager de premie.

Geen uitvaartverzekering, wie betaalt voor uw uitvaart?

Wanneer u niet verzekerd bent voor de kosten van uw uitvaart, komen deze kosten voor rekening van uw nabestaanden. De kosten voor een gemiddelde uitvaart ligt tussen de € 7.000 en € 10.000 afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Hoe fijn is het wanneer u deze kosten verzekerd hebt? Ook op latere leeftijd kunt u kiezen voor een begrafenisverzekering. De premie is dan wel hoger dan wanneer u op jonge leeftijd een verzekering afsluit.

Als er niet direct nabestaanden bekend zijn na uw overlijden, betaalt de gemeente voor uw uitvaart. In de meeste gevallen kiest de gemeente voor een eenvoudige begrafenis. De kosten worden, soms pas na jaren, alsnog verhaald op uw nabestaanden. Dat zijn vaak de kinderen of andere onderhoudsplichtigen.

Geen uitvaartverzekering maar een spaarpotje

Natuurlijk kunt u op meerdere manieren geld voor uw begrafenis of crematie sparen of reserveren. U kunt zelf sparen. Belangrijk is dit gedisciplineerd te doen en het geld te reserveren voor uw uitvaart. Brengt u ook uw familie op de hoogte van dit spaarpotje? Een andere manier is om een erfenis achter te laten. Wanneer u een eigen huis hebt kunt u dit nalaten om de uitvaartkosten van te betalen. Een nadeel is dat pas na de verkoop van uw huis of andere bezittingen de nabestaanden beschikking hebben over dit kapitaal. Zij moeten de begrafeniskosten voorschieten.

Voordelen uitvaartverzekering

  • Een lage premie bij de start op jongere leeftijd
  • Geen financiële zorgen voor uw nabestaanden
  • De uitvaartverzekeraar geeft u de optie om uw wensen laagdrempelig alvast kenbaar te maken door een wensenboekje of een checklist

Een depositofonds of koopsompolis als alternatief

Een koopsom polis heeft meerdere benamingen; een koopsom uitvaartverzekering of een depositofonds. Maar wat is dat nu precies, een depositofonds?
Wanneer u nog niet welke uitvaartverzekering u wilt, kunt u maandelijks of jaarlijks geld inleggen of ‘sparen’ via een koopsompolis of depositofonds. U legt bij aanvang een bepaald bedrag in en kunt daarna inleggen wanneer u wilt. Sommige verzekeraars hanteren een vaste inleg per maand, sommigen een minimaal bedrag. Het gespaarde bedrag houdt de uitvaartverzekeraar vast tot u beslist of u een uitvaartverzekering wilt of tot u overlijdt. Het geld wordt volledig aan de uitvaart besteed.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.